regionalna suradnja

Raketna topovnjača 'Dubrovnik' otisnula se iz Lore prema Koperu, dio je međunarodne vježbe 'ADRION 21 LIVEX'

29.05.2021 u 20:06

Bionic
Reading

Raketna topovnjača “Dubrovnik” (RTOP-42) Hrvatske ratne mornarice isplovila je u subotu iz luke Lora prema slovenskoj luci Koper kako bi od 30. svibnja do 4. lipnja sudjelovala u međunarodnoj vojnoj vježbi "ADRION 21 LIVEX” u luci Koper, akvatoriju Slovenije i međunarodnim vodama

U vježbi "ADRION 21 LIVEX” sudjeluju mornaričke snage Slovenije, Italije, Crne Gore, Albanije, Grčke i Hrvatske s ciljem jačanja regionalne suradnje i međusobnog povjerenja ratnih mornarica zemalja koje imaju izlaz na Jadransko i Jonsko more, navodi u priopćenju Ministarstvo obrane (MORH).

"ADRION” je mornarička multilateralna vježba koja se od 2006. godine provodi s ciljem poboljšanja interoperabilnosti ratnih mornarica zemalja Jadransko-jonske inicijative, a u Hrvatskoj se održavala 2008. i 2014. godine.

Jadransko-jonska inicijativa osnovana je u Anconi 2000. godine na Konferenciji o sigurnosti i razvitku Jadranskog i Jonskog mora, a iste je godine u Hrvatskoj održano prvo zasjedanje.

Temeljni dokument inicijative je Ankonska deklaracija, kojom se članice obvezuju na suradnju u području kulture, gospodarstva, turizma, zaštite okoliša, prometa, pomorstva te borbe protiv svih oblika kriminala, navodi MORH.

Raketna topovnjača “Dubrovnik” (RTOP-42), klase Helsinki, u sastavu je Divizijuna za površinska djelovanja Flote HRM-a. Posada broji 30 članova, a zapovjednik broda je poručnik bojnog broda Josip Župa.

Brod je dužine 45 m, širine 8,9 m, dok je brzina koju dostiže 28 čvorova, a namjena mu je nanošenje raketnih udara po protivničkim brodovima te topničko djelovanje po ciljevima u zraku, na moru i na kopnu, navodi MORH.