nepravomoćna presuda

Rajko Kričković osuđen na 10 godina zatvora zbog ratnog zločina nad srpskim civilima 1995.

15.03.2019 u 12:33

Bionic
Reading

Rajko Kričković (62 godine) iz Zagreba, osuđen je nepravomoćno na Županijskom sudu u Rijeci na 10 godina zatvora zbog ubojstva troje srpskih civila u selu Kijani kod Gračaca, u kolovozu 1995.

Sudsko vijeće kojim je predsjedavala sutkinja Ika Šarić utvrdilo je da je Kričković kriv za ubojstva Radomira Sovilja i njegove sestre Mire Sovilj te njihove majke Mare. Utvrđeno je, kao što je stajalo u optužnici, da je taj ratni zločin počinio kao pripadnik 118. domobranske pukovnije nakon vojno-redarstvene akcije Oluja.

Utvrđeno je da je Kričković, tijekom Oluje na predjelu Ljubovića, sudjelovao u izvlačenju poginulih suboraca iz minskog polja te prisustvovao njihovoj sahrani u Zagrebu. Nakon toga se vratio u svoju postrojbu u Liku i obišao svoje selo Kričkovići gdje je zatekao svoju zapaljenu kuću. Potom je pred susjedom kućom zatekao Radomira (43 godine) i Miru (45) Sovilj i u njih pucao iz automatske puške, dok su nastojali pobjeći od njega u šumarak.

Njihovu majku, tada 73-godišnjakinju, usmrtio je zapalivši kuću u kojoj se nalazila, utvrđeno je tijekom suđenja.

Sutkinja Ika Šarić istaknula je u obrazloženju da se presuda temelji na iskazu krunskog svjedoka koji je tvrdio da mu je Kričković u nekoliko navrata govorio o tome da je ubio Sovilje. Sutkinja Šarić je ustvrdila da je iskaz tog svjedoka vjerodostostojan te da on nema razloga lažno teretiti Kričkovića. Njegov iskaz potvrđen je dijelom i drugim iskazima svjedoka te nalazima na mjestu događanja, navedeno je u obrazloženju presude.

Kričković se branio sa slobode i u četvrtak nije bio na izricanju presude. S obzirom na to da mu je izrečena zatvorska kazan dulja od pet godina, određen mu je istražni zatvor te će se za njim izdati tjeralica.