INICIJATIVA 'NISAM VJERNIK'

'Raduje nas da se smanjio broj deklarativnih katolika'

18.12.2012 u 15:00

Bionic
Reading

Građanska inicijativa 'Nisam vjernik' zadovoljna je porastom broja deklariranih nevjernika, ateista i agnostika uz napomenu kako ih 'raduje činjenica da se sve više ljudi usudi javno afirmirati stav da je čovjek stvorio boga, a ne bog čovjeka'. 'Ateisti i agnostici su ovim popisom postali druga najveća 'vjerska' zajednica u Hrvatskoj, a ujedno i najbrže rastuća', konstatirali su iz inicijative 'Nisam vjernik' u svom priopćenju

Podsjetili su na svoju kampanju 'Nisam vjernik', koju su provodili prošle godine, a u kojoj su naveli, što i danas ponavljaju, kako je 'popis osmišljen i izveden krajnje nestručno i tendenciozno'. Ukazuju kako je kroz 'namjernu terminološku nepreciznost preko navođenja samo jedne vjeroispovijesti na formularu do ponašanja samih popisivača sve išlo u prilog povećanju broja katolika'. Stoga ih raduje, kako navode, da se 'unatoč tome broj deklariranih katolika smanjio – kako apsolutno, tako i relativno prema ukupnom broju stanovnika'.

'U padu broja katolika Hrvatska, zemlja u kojoj vrh Katoličke crkve nerijetko glumi veće katolike od Pape, pridružila se nizu civilizacijski naprednih europskih i svjetskih zemalja. Primjerice, prošlogodišnji popis stanovništva u Ujedinjenom Kraljevstvu pokazao je porast broja ateista za 10 posto. Rezultati popisa u Hrvatskoj pokazuju da i naša zemlja polako, ali sigurno hvata korak s Europom', konstatiraju u inicijativi 'Nisam vjernik'.

Po njima, glavni su razlozi smanjenja broja vjernika 'skandali koji su u glavnoj ulozi imali upravo vrh Katoličke crkve u Hrvatskoj' te su uvjereni kako se 'u desetljeću pred nama očekuje nastavak pada broja deklariranih vjernika'.

Inicijativa 'Nisam vjernik' prije godinu i pol dana, a uoči popisa stanovništva, provela je kampanju u kojoj su pozivali 'one koji ne vjeruju da se ne izjašnjavaju kao katolici iz kulturoloških, tradicijskih razloga ili obiteljskih razloga jer time daju Katoličkoj crkvi pravo da se poziva na njih kad zastupa svoje retrogradne političke stavove i krši Ustavom propisanu sekularnost'.

'U svjetlu činjenice da je naša kampanja trajala mjesec dana, a njihova 2.000 godina, možemo biti jako zadovoljni ovim trendovima', zaključuje građanska inicijativa 'Nisam vjernik'.