GP DUBROVNIK

Radnici zauzeli kamenolom i potjerali novinare

04.03.2010 u 16:33

Bionic
Reading

Sindikalna podružnica GP Dubrovnika objavila je da radnici te tvrtke od danas privremeno prekidaju štrajk i sve ostale akcije. Radnici pokreću stečajni postupak nad dužnikom GP Dubrovnik, no slijede i kaznene prijave protiv bivših i sadašnje uprave, istaknuto je u priopćenju

Podsjetimo, nakon jučerašnjeg posljednjeg pokušaja da se problemi riješe, predstavnici uprave PGM Raguse, sindikata, gradske uprave i vjerovnika, zaključili su da izlaza iz nastale situacije nema te da GP Dubrovnik ide u stečaj. Bezizlazna situacija u kojoj se GP našao je ukupan dug od oko 170 milijuna kuna, uz 18 milijuna kuna duga Poreznoj upravi. 350 radnika GP-a tako će završiti na ulici.


Podružnica sindikata GP-a danas je objavila da se štrajk privremeno prekida, te su najavili podnošenje kaznenih prijava protiv bivših i sadašnje uprave i vlasničkih struktura ove tvrtke. Upravu i vlasnike terete zbog neisplate četiri mjesečne plaće te nesavjesnog poslovanja.

Radnici blokirali kamenolom, izvrijeđali vlasnika, potjerali medije

Pedesetak ogorčenih radnika od jutros je samoinicijativno blokiralo kamenolom Dubac. Radnici su do daljnjega odlučili strojevima blokirati ulaz kamenoloma te čuvati strojeve sve dok vlasnik ne podmiri svoja dugovanja prema njima. Revolt i povod blokadi bila je i izjava vlasnika Ive Kralja koji je posljednjeg dana pregovora navodno radnike prozvao krivcima za stečaj.
Došlo je i do verbalnog sukoba kada je među radnike na kamenolom došao vlasnik Ivo Kralj te predsjednik uprave PGM Raguse Marinko Benić. Pojedini radnici svoj su bijes kanalizirali prema snimateljima i fotoreporterima, uzvikujući da gase kamere te odgurujući njihove objektive.

To je izazvalo revolt novinara koji su napustili kamenolom, a pojedini koji događaje prate već danima poručili su radnicima da se, ako tako žele, od sada za svoja prava bore sami te da ih na svoje prosvjede, ukoliko im se objektive bude zaklanjalo, više ne zovu.




Sveučilište Dubrovnik raskinulo ugovor s GP-om

Sveučilište Dubrovnik objavilo je da je raskinulo ugovor o javnim radovima na rekonstrukciji središnje zgrade Stare bolnice u zgradu Sveučilišta (izgradnja I. faze sveučilišnog kampusa), koji je sklopilo s GP Dubrovnikom.

Radnici GP Dubrovnika 3. veljače 2010. obustavili su radove, a 22. veljače 2010. izvijestili su Sveučilište da 'nisu u stanju nastaviti uredno izvoditi radove na gradilištu, a iz razloga izuzetno teške financijske situacije u Društvu, nelikvidnosti, blokade računa i nemogućnosti urednoga snabdijevanja potrebnim materijalima, kao i isplate plaća radnicima'.

Sveučilište je stoga odlučilo raskinuti ugovor te, kako se navodi u priopćenju, ne očekuje probleme s raskidom predmetnoga ugovora jer tijekom trajanja ugovora svojim ponašanjem ni na koji način nisu utjecali na probleme u kojima se našla tvrtka GP Dubrovnik te prema istoj nemaju financijskih obveza.