VODA DO GRLA

Radnici zaprijetili da će zatrovati Seinu

21.08.2009 u 11:03

Bionic
Reading

Radnici francuskih tvrtki kojima prijete otkazi i suspenzije, zaprijetili su da će u rijeku Seinu ispustiti otrovne tvari ako ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi za dodatnim otpremninama i kompenzacijama, priopćili su predstavnici radničkih sindikata

PARIZ - Prijetnja trovanja Seine posljednja je u nizu prosvjednih akcija, koje su francuski radnici poduzeli tijekom recesijske godine.

Među dosadašnjim akcijama bilo je zatvaranje direktora u zgradama kompanija i prijetnje da će sjedišta tvrtki dići u zrak.

Zaposleni u transportnoj tvrtki Serta, sa sjedištem u mjestu La Vaupaliere na sjeverozapadu Francuske, traže po 15.000 eura otpremnine za svakog otpuštenog radnika.

Oni su zaprijetili da će baciti osam tisuća litara tekućeg otrova u odvodni kanal koji se ulijeva u Seinu, jer bi njihova tvrtka, temeljem sudske odluke, mogla biti prodana ili zatvorena. Prije nego što je zapala u teškoće, Serta je imala oko 250 zaposlenih, od kojih je do sada otpušteno 80.

Predstavnik radničkog sindikata CFDT Jean-Pierre Villemin rekao je da je Serta dobila dvije ponude za kupnju tvrtke, ali radnici očekuju da će, čak i ako kompanije bude prodana, doći do novih otpuštanja.

Vilmen je dodao da radnici ne žele ostvariti svoju prijetnju, već privući pažnju medija.

Slične su taktike i ranije, ali ne u svim slučajevima, rezultirale boljim kompenzacijskim paketima za otpuštene radnike.