'ne damo rafineriju'

Radnici sisačke rafinerije s Trga bana Jelačića krenuli na prosvjed na Markov trg

23.02.2018 u 11:46

Bionic
Reading

Tristotinjak radnika sisačke rafinerije okupilo se u petak na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, odakle je krenulo prema Markovu trgu kako bi u podne pred Banskim dvorima, u organizaciji Stožera za obranu rafinerije, održali prosvjed protiv najavljenog gašenja proizvodnje u postrojenju FCC u Sisku i otpuštanja 40 radnika, što tumače kao početak zatvaranja sisačke Rafinerije

Unatoč snježnoj nepogodi, pet autobusa s prosvjednicima došlo je iz Siska, gdje su se jutros okupili ispred glavne porte rafinerije. Prosvjed na Markovu trgu počet će u podne.

Radnici nose veliki transparent 'Ne damo rafineriju', te hrvatske i sindikalne zastave.

'U Vladi nas nitko ne želi saslušati, a moramo im objasniti što pogon koji zatvaraju znači za Rafineriju i što se krije iza odluke MOL-a. Izjave premijera i nadležnog ministra pokazuju da ne razumiju posljedice koje će takva odluka izazvati", rekao je koordinator rafinerijskog Stožera Predrag Sekulić najavljujući prosvjed.

  • +26
Radnici sisačke Rafinerije stigli na prosvjed u Zagreb Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic

Prosvjednici traže moratorij na sve poslovne odluke Uprave Ine do završetka pregovora oko otkupa dionica Ine od MOL-a. Također traže da ih primi premijer Andrej Plenković, kako bi ga iz prve ruke obavijestili o stvarnom stanju u rafineriji i posljedicama gašenja postrojenja FCC-a.