JEDNAKO ODGOVORNI KAO POLITIČARI

Radnici sindikatima dali - žuti karton!

01.05.2012 u 19:20

Bionic
Reading

Iako su sindikalni vođe danas Vladi uručili žute kartone, čini se da ni sami sindikati ne bi bolje prošli kada bi se slušao glas radništva. Naime, istraživanje Dnevnika Nove TV rađeno na uzorku od 400 radnika pokazalo je da bi i sindikati dobili žuti karton i to upravo od onih čija prava bi trebali braniti

Prema istraživanju koje je u posljednja dva dana proveo Dnevnik Nove TV, čak 58 posto hrvatskih radnika nezadovoljno je načinom na koji sindikalni vođe zastupaju radnička prava. Njih 14 posto je zadovoljno, a da podjednako zastupaju i ne zastupaju radnike misli 15 posto radnika. Njih 13 posto ne zna.

Takvi rezultati trebali bi itekako izazvati zabrinutost hrvatskih sindikalnih središnjica, pogotovo kada se uzme u obzir da je Dnevnik Nove TV proveo isto istraživanje u posljednje dvije godine i da broj nezadovoljnih radnika raste. Tako je prošle godine sindikatima je bilo nezadovoljno 49 posto radnika, a 2010. njih 56 posto.

Zadovoljno sindikalnim zastupanjem prošle je godine bilo 17 posto radnika, a da podjednako zastupaju ili ne zastupaju njihova prava, prošle je godine smatralo njih 31 posto. Prije dvije godine zadovoljnih je bilo 19 posto, a ravnodušnih 21 posto.

Među najčešćim kritikama upućenim sindikatima su one vezane uz neslogu na sindikalnoj sceni, ali i česte prozivke da sindikati brane samo zaposlene u državnom i javnom sektoru. I istraživanje Dnevnika Nove TV pokazalo je da su sindikatima nezadovoljni radnici koji rade u privatnim tvrtkama, a zadovoljni su radnici koji rade u državnim tvrtkama te državni činovnici.

Iako je tipično za sindikate da kritiziraju neobjašnjive poteze političara i vladajuće garniture, radnici ih smatraju gotovo jednako odgovornima za stanje u državi kao i politiku. Naime, ove godine 63 posto radnika ocjenjuje da su sindikalisti jednako odgovorni za stanje u društvu kao i političari. Njih 12 posto smatra ih i odgovornijima, a 14 posto misli da su manje odgovorni sindikalisti od političara. Ne zna njih 11 posto.

Prošle godine sindikalisti su bili ocijenjeni i lošije od političara. Jednako odgovornim smatralo ih je 69 posto građana, odgovornijim njih 20 posto, a manje odgovornim devet posto.

I u ovom slučaju sindikate jednako odgovornima više smatraju radnici u privatnom sektoru, njih čak 70 posto, dok ih 11 posto zaposlenih u državnoj upravi smatra manje odgovornim.


VLADA ĆE REZATI RADNIČKA PRAVA I POGODOVATI POSLODAVCIMA?

Istraživanje je pokazalo i da čak 39 posto radnika smatra da će Vlada do kraja mandata smanjivati radnička prava, njih 36 posto misli da se neće ništa značajno mijenjati u radničkim pravima, a 20 posto misli da će se ona poboljšati.

Među pesimistima je 41 posto muškaraca, 43 posto su radnici između 45 do 60 godina života, te 47 posto onih s visokom stručnom spremom. Među pesimistima su i službenici, njih 46 posto, ali i 45 posto zaposlenih u državnoj upravi te 49 posto u javnim tvrtkama.

Da će se prava malo poboljšati, misli 44 posto radnika koji su zaposleni u srednje velikim poduzećima i kod obrtnika.

Među onima s najviše optimizma koji smatraju da će se radnička prava poboljšati, radnici su stariji od 60 godina s 52 posto, radnici s osnovnom školom, njih 23 posto, te NKV radnici sa 25 posto.

Kada se u jednadžbu s radnicima ubace i i njihovi nadređeni poslodavci, optimizam u hrvatskog radnika još više pada. Prema istraživanju Dnevnika Nove TV, 49 posto radnika misli da će Vlada do kraja mandata pogodovati poslodavcima, njih 30 posto misli da će Banski dvori raditi ravnotežu, a samo 12 posto misli da će Vlada pogodovati radnicima. Ne zna njih devet posto.

Da će Vlada biti na strani poslodavaca, misli 51 posto muškaraca, 59 posto mladih do 30 godina, radnici u velikim privatnim poduzećima sa 60 posto te u Dalmaciji s istim postotkom.

Da će raditi na ravnoteži između radnika i poslodavaca, misli 46 posto starijih iznad 60 godina, VSS sa 35 posto, stručnjaci i menadžeri također sa 35 posto te službenici sa 39 posto. Ali i njih 40 posto zaposlenih u državnim tvrtkama.

A 17 posto žena misli da će Vlada i radnicima pomoći, to misle i oni s osnovnom školom, njih 19 posto, ali i NKV radnici sa 16 posto.