nezadovoljni plaćama

Radnici Same Deutz Fahr Žetelice Županja ne odustaju od štrajka

10.01.2019 u 14:47

Bionic
Reading

Radnici jedine hrvatske tvornice kombajna, Same Deutz Fahr Žetelice iz Županje, koji se drugi dan nalaze u štrajku nezadovoljni niskim plaćama, poručili su u četvrtak s konferencije za novinare da neće odustati od štrajka, a od Uprave očekuju da pronađe obostrano zadovoljavajuće rješenje

"Siguran sam da ovi radnici zaslužuju daleko veće plaće i volio bih da svi političari koji su dolazili obilaziti tvornicu skupljajući političke bodove dođu i danas i podrže radnike", poručio je predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel.

Podsjetio je da Vlada već gotovo dvije godine provodi rasterećenje poslodavaca i smanjivanje troškova tvrdeći da je to u cilju povećanja plaća radnika.

"Hajde gospodo iz Vlade, pokažite na ovom primjeru koliko ste rasteretili troškove poslodavaca i zašto se ta ušteda ovdje preljeva u dobit, a ne u plaće radnika", rekao je Novosel.

Predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Siniša Kosić upozorio je da su plaće radnika u Same Deutz Fahr Žetelice u zadnjih devet godina rasle devet posto, a produktivnost je povećana za 100 posto.

"Udio plaća u ukupnoj relaizaciji je oko devet posto ili nešto manje što je dobro, ali bi plaće ipak trebale biti bolje. Mislim da postoji mogućnost da se ljudima udovolji", ocjenio je Kosić.

Radnici traže 750 kuna i osam posto na uvjete rada

Po riječima glavnog povjerenika Sindikata metalaca Hrvatske u Same Deutz Fahru Marka Ivkošića, radnici traže povećanje plaće za 750 kuna, kao i povećanje za osam posto na posebne uvjete rada.

Štrak je od ukupno oko 400 zaposlenih podržalo 292 člana sindikata i još tridesetak radnika izvan sindikata.

Uprava još uvijek nije stupila u kontakt s nezadovoljnim radnicima, kojima je poslodavac tijekom neuspjelog mirenja ponudio povećanje od 300 kuna bruto, uz uvjet da ne pregovaraju o plaćama u iduće tri godine, što je sindikat odbio.

"Otvaranjem tržišta rada naši radnici neprestano odlaze, zato tražimo povećanje plaća kako bi sačuvali dio kvalitetnih radnika koji godišnje proizvedu u ovoj tvornici 430 kombajna", kaže Ivkošić.

Po podacima Uprave, prosječna neto plaća u tvornici iznosi 6800 kuna neto, no, upozorava Ivkošić, u proizvodnji se plaće kreću od 3240 do 5100 kuna bruto.

Županjska tvornica kombajna Same Deutz Fahr Žetelice posluje u sastavu talijanske korporacije Same Deutz Fahr i godišnje proizvede oko 400 kombajna, koji uglavnom završe na inozemnom tržištu.

Do sada je tvornica bila isticana kao primjer dobrog poslovanja te su je redovito za posjeta Vukvarsko-srijemskoj županiji obilazili najviši državni dužnosnici, od nekadašnjih predsjednika Stjepana Mesića i Ive Josipovića, preko premijera Zorana Milanovića do pojedinih ministara, od kojih je posljednji krajem prošle godine tvornicu posjetio ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.