POSTIGNUT DOGOVOR S VLADOM

Radnici Salonita uskoro prekidaju štrajk glađu

21.09.2009 u 15:27

Bionic
Reading

Postignut je dogovor između sindikata i resornih ministarstava o zahtjevima radnika Salonita od kojih devetorica već sedmi dan štrajkaju glađu, izvijestili su nakon današnjeg sastanka glasnogovornik Ministarstva gospodarstva Tomislav Mazal i predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijašević

Dogovor bi se tijekom dana trebao staviti na papir, a zatim će premijerka Jadranka Kosor pisana jamstva uputiti radnicima, nakon čega bi radnici trebali prekinuti štrajk glađu, istaknuli su.

Na sastanku su s predstavnicima sindikata pregovarali potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec, ministrica graditeljstva i zaštite okoliša Marina Matulović Dropulić, direktor Fonda za zaštitu okoliša Vinko Mladineo, te predstavnici Ministarstva zdravstva i Ministarstva pravosuđa.

Glasnogovornik Mazal nije žalio govoriti o detaljima dogovora a očekuje da će štrajkaši danas prestati sa štrajkom glađu. Premijerka Kosor je upoznata sa sastankom i zaključke će u svojem pismu uputiti radnicima tijekom današnjeg dana, kazao je Mazal.

Matijašević je istaknuo kako dogovor koji je postignut treba čim prije pretočiti u djelo, kako bi zahtjevi radnika Salonita bili ispunjeni.
Prije završetka sastanka kontaktirao sam sa štrajkašima, predočio im sadržaj dogovora, njih je to zadovoljilo u potpunosti i samo čekaju da se to stavi na papir, rekao je.

Matijašević je novinarima ponovio zahtjeve koji su bili uvjet za prekid štrajka glađu.

Prvi je zahtjev da se u tvornicama gdje je sirovina za proizvodnju bio azbest radnicima mirovina izračunava tako da ne budu oštećeni kao dosad, jer nemaju pravo na dodatak za nove umirovljenike pa im je mirovina umanjena za 26 posto, a iduće bi godine bila bi i za veći iznos.

HUS također traži da se radnicima oboljelim od azbestoze kao temelj za ostvarivanje prava na mirovinu ne uzimaju radni staž ili godine života već isključivo oboljenje.

Treći je zahtjev da se s radnicima sklopi nagodba o obeštećenju jer više ne mogu raditi, a četvrti da dobiju ugovore o radu koji će im jamčiti angažman u sanaciji i dekontaminaciji tvornice od azbesta.

Na pitanje koliko je ljudi obuhvaćeno dogovorom Matijašević je rekao da su u nekim zahtjevima obuhvaćeni radnici dvaju tvornica koje su kao sirovinu upotrebljavale azbest (Plodest i Salonit), a u drugim trenutno zaposlenih 130 radnika Salonita.

Izuzetno važnim Matijašević drži što bi se nesmetano trebala nastaviti sanacija kontaminiranog terena jer je više desetaka tisuća građana tog područja izravno ugroženo.

Ostaje zahtjev da se vođenje stečajnog postupka oduzme Trgovačkom sudu u Splitu zbog nekvalitetnog vođenja i pogodovanja kriminalcu Jozi Ćurkoviću, o čemu se danas nije razgovaralo jer to nije bio direktan zahtjev štrajkaša, ali je to važna aktivnost koju treba dovesti do kraja, rekao je Matijašević.

Napomenuo je kako štrajkaši nemaju potporu lokalnog stanovništva, što najbolje oslikava situaciju u društvu, a nisu ih obišli ni gradonačelnici Solina niti Splita.