SINDIKAT ISTRE I KVARNERA

Radnici Rockwoola na štrajk spremni

21.03.2009 u 14:14

Bionic
Reading

Predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera Bruno Bulić danas je na konferenciji za novinare u Puli izrazio nezadovoljstvo neuspjelim postupkom mirenja između tog sindikata i tvrtke 'Rockwool Adriatic'

PULA - Ocijenio je kako je mirenje bilo neuspješno jer poslodavac u tvornici kamene vune "Rockwool" u Pićnu i dalje ostaje pri svome stajalištu da kolektivne pregovore želi započeti tek nakon dobivanja uporabne dozvole.

"O neuspjelom mirenju izvijestili smo radnike koji su ogorčeni i spremni su iskazati svoje jedinstvo i na poziv našeg sindikata krenuti u štrajk onog trenutka kada proizvodnja bude u punom jeku", kazao je Bulić. Dodao je da je sada proizvodnja neredovita te kako je potrebno procijeniti pravi trenutak za obustavu proizvodnje.

Za ponedeljak najavio je sastanak sindikalnih predstavnika na kojem će se dogovoriti strategiju u organiziranju štrajka.

"Mi želimo da se u Rockwoolu uspostave socijalni odnosi između dva socijalna partnera, što podrazumjeva da se ide s kolektivnim ugovorom a ne s pravilnikom o radu. Da bi se do toga došlo mora se pregovorati", naglasio je Bulić.

Ocijenio je da je "Rockwool" i u ovom slučaju pokazao kako je društveno neodgovorna kompanija jer je stvorila oko sebe neprijateljsko okruženje te je u konfliktu sa svima, od lokalne jedinice i političkih stranaka do sindikata i nevladinih udruga.

Dodao je kako Sindikat istre i Kvarnera neće dopustiti da se omalovažavaju radnici jer neprihvaćanjem kolektivnih pregovora ova kompanija "podcjenjuje ne samo radnike i sindikat već i pravnu državu".

Sindikat istre i Kvarnera je jedini sindikat koji djeluje u tvornici kamene vune "Rockwool" u Pićnu, a od ukupno 140 radnika njih 80-tak su članovi tog sindikata.

Rockwool odgovara Sinidikatu Istre i Kvarnera

Tvrtka "Rockwool Adriatic" reagirala je priopćenjem u kojem ističe kako inzistiranje Sindikata na pregovorima o kolektivnom ugovoru smatra neprimjerenim u vrijeme kada su radna mjesta radnika neizvjesna s obzirom da je tvornica kamene vune u Pićnu još u fazi pokusnog rada i nema uporabnu dozvolu koja je uvjet za nesmetani trajni rad tvornice.

Ističe se kako pregovore o kolektivnom ugovoru u Rockwoolu smatraju velikom odgovornošću koja iziskuje ozbiljan angažman, a u tvrtki su "sve snage i potencijale usmjerili ka dobivanju uporabne dozvole".

Tek po dobivanju uporabne dozvole bit će neupitna radna mjesta zaposlenika u tvornici, kaže se u priopćenju iz Rockwoola. "Neprimjereno je u ovom trenutku pregovarati o kolektivnom ugovoru kada postoji rizik da stavke iz tog ugovora nećemo moći ispuniti sve dok nam Ministarstvo zaštite okoliša ne izda dozvolu za trajni rad," poručuju iz Rockwoola.

Ističu kako o socijalnoj odgovornosti Rockwoola najbolje govori to što su tijekom deset mjeseci dok tvornica nije radila, pa time niti prihodovala, svi radnici uredno dobivali plaću.