SOLIDARNOST NA DJELU

Radnici Jadrankamena proveli noć na ulici

30.03.2012 u 22:28

Bionic
Reading

Mnogobrojni Splićani donijeli su hranu i piće radnicima Jadrankamena iz Pučišća na Braču, koji su nakon cjelodnevnog prosvjeda po Splitu sinoć zauzeli ulaz u zgradu Uprave Jadrankamena gdje su proveli noć. Radnici napominju da se neće vratiti na otok dok se njihovi problemi ne riješe

'Nećemo otići dok predsjednik Uprave u ostavci Vedran Vilović ne potpiše odluku o isplati zaostale plaća za studeni 2011. i dok se desetak službenih vozila Jadrankamena, kojima se menadžeri tvrtke koriste u privatne svrhe, iz Splita ne vrate u Pučišća', rekao je u petak predsjednik Nezavisnog sindikata tvrtke Tonči Drpić

Orešar: Sve sam izgubio

Vlasnik Jadrankamena Bruno Orešar izjavio je sinoć u Dnevniku 3 HTV-a daje Jadrankamen bila njegova prva investicija, u koju je uložio savnovac zarađen tijekom teniske karijere. Sada je, zahvaljujućisinidikatu, izgubio sve, rekao je Orešar, dodajući da tvrtka nijeuništena njegovom krivnjom i da će se potruditi da se odgovorni zaovakvo stanje kazne.

Prosvjednici su u poslijepodnevnim satima otišli najprije do zgrade u splitskom naselju Mertojak u kojoj stanuje predsjednik uprave Jadrankamena u ostavci Vilović, a potom i do zgrade u naselju Firule u kojoj stanuje tehnički direktor poduzeća Ivica Budimir te im u znak prosvjeda zbog teškog stanja u tvrtki pjevali dalmatinske pjesme.

Drpić je najavio kako će u predvečernjim satima prosvjednici članove svojih obitelji i sumještane iz Pučišća, koji su u petak s njima prosvjedovali splitskim ulicama, otpratiti do splitske gradske luke odakle će ih trajekt odvesti na Brač, a radnici će ostati u Splitu.

Prosvjednici su također zatražili pomoć ekonomista Ljube Jurčića i usprotivili se stečajnom postupku koji je jučer otvorio splitski Trgovački sud nad tom tvrtkom.

Drpić je podnio kaznenu prijavu protiv Vilovića zbog otuđivanja imovine Jadrankamena, zlouporabe službenih vozila tvrtke i pronevjere novaca namijenjenih za isplatu zaostalih plaća za prosinac prošle godine.

'Čekamo od Županijskog suda u Splitu da se izjasni o prijavama, ako ne dobijemo sudsko rješenje ostat ćemo ovdje sve dok ne ostvarimo svoje ciljeve. Mi znamo adrese menadžera Jadrankamena i odlazit ćemo im pod prozore pjevati serenade za ono što su napravili u Jadrankamenu', poručio je Drpić.

'Vilović ne osigurava plaće radnicima, a on osobno ima plaću od 34.000 kuna, tri-četiri privatne tvrtke i pet-šest tvrtki u suvlasništvu te vozi službeno vozilo Jadrankamena', tvrdi Drpić.


Tonči Drpić sudjelovao je sinoć na javnoj tribini u splitskom Dalmacijavinu, na kojoj su osim radnika tog poduzeća sudjelovali i ostali radnici Jadrankamena te aktivisti nevladinih udruga. Na tribini je istaknuto je kako je nužno ujedinjavanje nezadovoljnih radnika u Hrvatskoj radi zajedničkog zaustavljanja njihovog obespravljivanja.

Voditelj tribine Antej Jelenić rekao je kako u Hrvatskoj kao i u svijetu, radnicima upravljaju elite i tajkuni kojima nije u interesu zaštiti radnike nego ostvariti profit.

'Princip radničkog upravljanja već zaživljava u svijetu kao otpor vladajućim elitama', kazao je Jelenić.

Sindikalni povjerenik u Dalmacijavinu Lukica Bucat rekao je kako ni sadašnja ni bivša Vlada nisu željeli prihvatiti rješavanje poteškoća u toj tvrtki po načelu radničkog dioničarstva, iako se takav model već prakticira u nekim tvrtkama i u Hrvatskoj.

'Nedavno sam ministru gospodarstva Radimiru Čačiću predložio da se Dalmacijavino ustroji tako da država ostane većinski vlasnik a da radnicima pripadne 25 posto plus jedna dionica te da potom država i radnici skupa biraju Upravu i Nadzorni odbor tvrtke, ali Čačić to nije prihvatio', izjavio je Bucat.

Tonči Drpić rekao je da Jadrankamen može proizvoditi 95 posto kamena u Hrvatskoj, a ne ići u stečaj kako je to odlučio Trgovački sud u Splitu.

'Mi ćemo se svim silama boriti da spriječimo stečajni postupak nad Jadrankamenom te će u idući mjesec dana radnici tog poduzeća formirati krizni menadžment', najavio je Drpić, koji je danas predvodio prosvjed radnika Jadrankamena splitskim ulicama, a njegov sinoćnji dolazak na tribinu u Dalmacijavino pozdravljen je burnim pljeskom.

Na zgradi Dalmacijavina u splitskoj gradskoj luci istaknuti su transparenti s natpisima: 'Tvornice ni tajkunima, ni partiji, nego radnicima' i 'Direktnom demokracijom protiv direktnog kapitala'. Istaknut je i višemetarski transparent na kojem su ispisane kritike 'neoliberalnog projekta' koji, kako je navedeno, predstavlja vladavinu poslovnih ljudi i gušenje i uništavanje socijalne države.

Za subotu u 12 sati u Dalmacijavinu je najavljena nova javna tribina na kojoj će se raspravljati o radničkoj solidarnosti.