MUKA I NEVOLJA

Radnici Diokija prekinuli štrajk glađu

16.03.2012 u 18:56

Bionic
Reading

Dvojica radnika Diokija prekinula su danas popodne štrajk glađu i praćeni pljeskom svojih kolega sišli s vrha 50-metarske platforme u Diokijevu pogonu na Žitnjaku, gdje su prosvjedovali od ponedjeljka tražeći isplatu plaća Diokijevim radnicima

Krešo Belobrk i Siniša Androlić ostali su zadnji od petorice radnika koji su započeli štrajk glađu, a danas su zbog iznemoglosti prekinuli svoj očajnički prosvjed te su kolima hitne pomoći odvezeni u bolnicu.

"Štrajkali smo jer tražimo isplatu naših šest zarađenih plaća te da, ako dođe do zatvaranja naše tvornice, svih 450 radnika dobije otpremnine prema kolektivnom ugovoru", izjavio je Belobrk netom prije nego što se počeo spuštati niz platformu.

Radnici su zadnju plaću primili u veljači za listopad, a po njihovoj računici, sa zaostalim plaćama i otpremninama, svaki bi trebao primiti oko 30 tisuća kuna.

Spuštanje štrajkaša glađu s platforme promatrala je i uplakana direktorica Diokija u ostavci Vidonija Miletić Plukavec koja je izjavila da je to najvažnije što se danas dogodilo te da su prosvjednici heroji.

Nadamo se da ćemo uskoro doznati informacije da je Dioki prepoznat kao kompanija od nacionalnog interesa. Čuli smo da se odvijaju intenzivne konzultacije i nadamo se pozitivnim vijestima, rekla je Miletić Plukavec.

No, njihovi kolege, koji od srijede blokiraju željezničku prugu, odnosno industrijski kolosjek, na kojem se nalazi 36 cisterni s OMV-ovom naftom, koja čeka na pretovar u Janafove spremnike, ne žele prekinuti blokadu.

Po riječima čelnika Stožera za obranu Diokija Mladena Matića, blokada pruge će se nastaviti sve dok se ne riješi "slučaj Dioki".