VLADA NIJE ISPUNILA OBEĆANO

Radnici blokirali ulaz u postrojenja Dine

01.07.2012 u 13:41

Bionic
Reading

Radnici Dina Petrokemije kod Omišlja na Krku jutros u blokirali ulaz u tvrtku tražeći isplatu zaostalih plaća i rješavanje stanja tvrtke

Oko 350 radnika nije dobilo šest plaća za ovu godinu, plaću za prosinca prošle godine i još oko 60 posto jedne plaće iz prijašnjih godina.

Predstavnik Sindikata radnika Dine Predrag Mihaljević novinarima je pred ulazom u tvrtku, gdje se okupilo dvadesetak radnika, kazao da postoje konkretne ponude za ulazak u vlasništvo Dine.

Po saznanjima sindikata, konkretnu ponudu dala je francuska tvrtka ARKEMA, jedna od vodećih petrokemijskih tvrtki u Europi, ali i azerbajdžanski MES. Po svim kalkulacijama proizvodnja u Dina Petrokemije može biti profitabilna, naveo je Mihaljević.

Usto, tvrtka BIOM u vlasništvu Miroslava Gadže zainteresirana je za otkup zemljišta u vlasništvu Dine i to za izgradnju postrojenja za proizvodnju biogoriva, kazao je. Tako bi se otvorila nova radna mjesta i umanjili jedinični fiksni troškovi lokacije, tvrdi sindikat.

Nije jasno zašto Vlada nije raspisala međunarodni natječaj ako se traži strateški partner, kao što je to učinjeno u brodogradnji, navode u sindikatu.

Ako unatoč svemu navedenom, službena politika odluči da Dinaide u stečaj, radnici zahtijevaju da se iz prodaje vlastite imovine Dine isplate sve zaostale plaće i otpremnine prije otvaranja stečajnog postupka i to po važećem Kolektivnom ugovoru, jer bi samo to bilo u skladu sa svim višemjesečnim najavama i obećanjima ministara, ističe sindikat dodajući da su u protivnom spremni na krajnju radikalizaciju akcija.

Glavni ulaz u tvrtku ostat će blokiran do daljnjega, najavili su radnici.

Predsjednik Sindikata radnika Dine Naim Bulat ogorčeno je ustvrdio da sadašnja Vlast ne pokazuje socijalnu osjetljivost unatoč socijaldemokratskom usmjerenju. Upitao se zašto se Vlada ne bori za prava radnika, prvenstveno da im se isplate zarađene plaće.

Bulat je upozorio da radnici Dine čuvaju postrojenja sa stotinama tona opasnih i kancerogenih tvari koji su realna opasnost za cijelo područje i turizam, ako se dogodi bilo kakav incident. Naglasio je da se više mjeseci ne ulaže u održavanje postrojenja pa je mogućnost incidenta sve veća.

Radnici se žale da im nitko od mjerodavnih ne odgovara na pitanja koja postavljaju vezano uz budućnost tvrtke.