KAMENSKO

Radnice i dalje gladuju, dvije hospitalizirane

25.09.2010 u 16:22

Bionic
Reading

Radnice Kamenskog nastavile su i danas, šestog dana, štrajk glađu kojim traže isplatu plaća koje nisu primile već pet mjeseci

Radnice su još jednu noć provele u šatoru na Trgu Francuske Republike, gdje će dočekati ponedjeljak i povratak na posao, na koji moraju uredno dolaziti unatoč tome što ih poslodavac na plaća, inače im prijete izvanredni otkazi.

Od 20 radnica koje su počele štrajk glađu ostalo ih je 18, jer su dvije zbog iscrpljenosti bile hospitalizirane i poslane kući.

Obilaze ih kolegice s posla, studenti i građani, no iz vlasti još nitko nije reagirao na njihove vapaje, osim što je jučer Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva priopćilo kako se kao izvršna vlast ne smije miješati u rad Trgovačkog suda koji treba odlučiti o zahtjevu sindikata za pokretanjem stečaja u Kamenskom.

Ministarstvo je također podsjetilo da je u protekle četiri godine nekada uglednoj zagrebačkoj tekstilnoj industriji isplatilo više od sedam milijuna kuna za tehnološku obnovu i povećanje konkurentnosti.

Radnice, međutim, ističu kako one od toga nemaju nikakve koristi jer im je poslodavac trenutno dužan oko 7,5 milijuna kuna za zaostale plaće i naknade za prijevoz, što iznosi između 14.000 i 15.000 kuna po osobi.

Kamensko d. d. također je dužno državi oko 25 milijuna kuna za doprinose i poreze, zbog čega je tvrtki račun blokiran od prosinca prošle godine, no Uprava je nakon toga poslovanje prebacila na tvrtku-kćer Kamensko trgovina d. o. o.

U ponedjeljak bi trebao završiti postupak mirenja nakon čega će radnice imati pravo na legalno organiziranje štrajka koji bi, po najavama Sindikata tekstila, kože, obuće i gume, trebao početi u srijedu, 29. rujna.

Potporu radnicama pružili su studenti s nekoliko zagrebačkih fakulteta koji su za ponedjeljak popodne najavili održavanje javne tribine na Trgu Francuske Republike.