NAKON LAJČAKA

Radmanović bi ukinuo Visokog predstavnika

25.01.2009 u 15:23

Bionic
Reading

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović izjavio je u nedjelju kako mjesto Visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH ne bi trebalo popunjavati nakon odlaska Miroslava Lajčaka s ove dužnosti te da je jedino logično imenovati posebnog predstavnika Europske unije (EUSR) koji bi imao uglavnom savjetodavni mandat.

SARAJEVO - Radmanović je na konferenciji za novinstvo održanoj u Banja Luci iznio ocjenu kao BiH "već od ovog mjeseca" može početi funkcionirati s posebnim predstavnikom EU-a.

Ocijenio je kako je ukidanje pozicije Visokog predstavnika s ovlastima da nameće zakone i smjenjuje izabrane dužnosnike zapravo pitanje poštivanja suvereniteta BiH a bošnjačke političare je optužio da namjerno izazivaju krize ne bi li natjerali međunarodnu zajednicu da ipak imenuje Lajčakova nasljednika.

"Kad se sve zbroji, takvi su zapravo protiv puta BiH u EU", izjavio je Radmanović.

Lajčakova odluka da napusti BiH kako bi preuzeo dužnost ministra vanjskih poslova Slovačke potaknula je niz protutječnih rasprava o tome tko bi ga mogao naslijediti te hoće li tijekom godine doći do planiranog gašenja funkcije Visokog predstavnika i pretvaranja njegova ureda (OHR) u ured posebnog predstavnika EU.

Lajčak će se, nakon što u ponedjeljak u Bratislavi i službeno prihvati dužnost šefa slovačke diplomacije, vratiti u Sarajevo gdje bi u utorak Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) trebao raspravljati o imenovanju njegova nasljednika.

Za sada nisu "procurila" imena mogućih kandidata za dužnost koja je do sada bila rezervirana za diplomate iz europskih zemalja.

Lajčakov zamjenik američki diplomat Raffi Gregorian u subotu je međutim izjavio kako "nema zapreka" da za novog Visokog predstavnika bude imenovan Amerikanac.