TKO ĆE BITI HTV-OVI DOPISNICI?

Radman spriječio smjenu Slavice i Korpara

03.02.2013 u 10:40

Bionic
Reading

Dok se na HTV-u prošli tjedan najviše brujalo o ukidanju 'Hit Showa' Marka Tolje i smjeni urednika središnjeg Dnevnika i Dnevnika 3, glavni ravnatelj Goran Radman nosio se s još jednom važnom odlukom, a to je izbor kandidata za dopisnike u Washingtonu i Bruxellesu. Kandidate koje mu je predložila komisija - odbio je

Kako Jutarnji list doznaje, Radmanu se nije svidjela ideja da umjesto Branke Slavice iz Washingtona izvještava Ana-Bella Leikauff, urednica vanjsko-političke redakcije na Hrvatskom radiju, kao ni to da se iz Bruxellesa za HRT, umjesto Željka Korpara, javlja Damir Matković, urednik u HTV-ovoj vanjsko-političkoj redakciji.

Ovo je, pišu, prvi put da se ravnatelj HRT-a nije složio s mišljenjem članova komisije za izbor dopisnika. U komisiji su bili Dean Šoša, v. d. glavnog urednika HTV-a, Domagoj Novokmet, v .d. urednika Informativnog programa HTV-a, Mario Tomas, urednik vanjske politike na HTV-u, Biljana Romić, v. d. glavne urednice Hrvatskog radija, Mario Harapin, v. d. urednika Informativnog programa na HR-u i Ivan Žaknić, urednik na HR-u. Neslužbeno, šestorka se lako dogovorila.

'Ana-Bella Leikauff sjajna je novinarka, a o Damiru Matkoviću, vrsnom dugogodišnjem reporteru, ne treba trošiti riječi. To ne znači da smatramo kako su Slavica i Korpar loše radili. Ali Branka je u Washingtonu sedam i pol godina, a Korpar se iz Bruxellesa javlja skoro 13 godina', rekli su članovi komisije koji se zalažu za promjenu. 

Radman se s njima ne slaže, a razlog tomu mogao bi biti to što još uvijek iza sebe nema izabrane urednike. Naime, aktualni urednici su vršitelji dužnosti koje je Radman naslijedio od prethodne garniture.

Nakon što je Vlada potvrdila novi Statut HRT-a, kreće se na njegovo prilagođavanje Pravilniku o unutarnjem ustroju. Kada Pravilnik stupi na snagu, stječu se i uvjeti za imenovanje novih vršitelja dužnosti, a nakon imenovanja i uvjeti za raspisivanje natječaja za ravnatelje i glavne urednike.