PRESUDA UPRAVNOG SUDA

Radman je bio u sukobu interesa

03.12.2015 u 11:19

Bionic
Reading

Gordan Radman, glavni ravnatelj HRT-a izgubio je u cijelosti, a Duško Zimonja, ravnatelj Tehnologije HRT-a djelomično spor na Upravnom sudu protiv Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa

Podsjetimo, Povjerenstvo je u svibnju 2013. utvrdilo da je Radman kao vlasnik i direktor firme Nautar i član Nadzornog odbora Hypo Alpe Adria Banka i Atlantic grupe u potencijalnom sukobu interesa. Također je utvrđeno da nije podnio svoju imovinsku karticu i kažnjen je sa 15.000 kuna. Radman se na odluku Povjerenstva žalio Upravnom sudu na kojem je izgubio spor i ostaje mu mogućnost žalbe Visokom upravnom sudu.

'Odbija se tužbeni zahtjev za poništenje, podredno oglašavanje ništavnom, odluke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa RH', stoji u presudi Upravnog suda. Okolnosti što se na glavnog ravnatelja HRT-a primjenjuju i odredbe Zakona o hrvatskoj radioteleviziji te Statuta HRT-a kojima se uređuju određena pitanja sukoba interesa, nisu zapreka za primjenu odredbi Zakona o sprečavanju sukoba interesa na obnašatelja dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a s obzirom na to da se odredbe navedenih propisa međusobno ne isključuju', stoji u presudi Upravnog suda', stoji u presudi.

Što se tiče Zimonje, Povjerenstvo je bilo utvrdilo da je na mjesto šefa Tehnologije stupio prije proteka 12 mjeseci od dana prestanka obnašanja dužnosti člana Vijeća za elektroničke medije (VEM). Također je utvrđeno da je dok je bio član VEM-a istovremeno bio direktor tvrtke Connecto Artis, čime je postupio suprotno Zakonu o sukobu interesa. Zimonja je u tom slučaju propustio prenijeti upravljačka prava u navedenoj tvrtci na posebno tijelo ili na drugu osobu. Zbog svega je kažnjen sa sedam tisuća kuna.

Zimonja se, kao i Radman, žalio Upravnom sudu, a sud je njegovom zahtjevu djelomično udovoljio. Sud je poništio odluku u dijelu koji se odnosi da je istovremeno bio član VEM-a i Connecto Artisa i prijenosa upravljačkih prava. Također, sud je poništio i izrečenu kaznu od sedam tisuća kuna. Međutim, sud je utvrdio isto i što i Povjerenstvo, a to je da je Zimonja postao šef Tehnologije prije proteka 12 mjeseci od dana prestanka obnašanja dužnosti člana Vijeća za elektroničke medije. Zbog toga je Upravni sud Povjerenstvu naložio da donese novu odluku o sankciji u roku od 60 dana. Zimonja ima mogućnost žalbe Visokom upravnom sudu.