12 GODINA ZATVORA

Radivoju povišena kazna za zločin u Tenji

29.05.2011 u 19:29

Bionic
Reading

Vijeće za ratne zločine prizivnog suda u Beogradu preinačilo je prvostupanjsku presudu Darku Radivoju, osuđenom na 10 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika na području Tenje, te je povisilo na 12 godina, dok je u preostalom dijelu prvostupanjska presuda potvrđena, objavljeno je na internetskoj stranici prizivnog suda.

Po ocjeni tog suda prvostupanjski je sud, u kontekstu olakšavajućih i otežavajućih okolnosti, okrivljenom izrekao kaznu zatvora kojom se ne bi mogla postići svrha kažnjavanja.

Zbog toga je prizivni sud preinačio prvostupanjsku presudu i Radivoja osudio na kaznu zatvora u trajanju od 12 godina, smatrajući da će se tom kaznom u potpunosti ostvariti svrha kažnjavanja te da će dovoljno utjecati na okrivljenog da ubuduće ne vrši kaznena djela, ali utjecati i na druge da ne vrše ovakva ili slična kaznena djela, stoji u obrazloženju odluke.

Sudsko vijeće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu 17. studenog 2010. je Darka Radivoja (41), pripadnika tadašnje milicije u sastavu Teritorijalne obrane Tenja, optuženog za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika na području Tenje, proglasilo krivim te osudilo na desetogodišnju zatvorsku kaznu.

U obrazloženju presude navedeno je kako je sud tijekom postupka nesumnjivo utvrdio da je okrivljeni Radivoj izvršio kazneno djelo koje mu se optužnicom stavlja na teret, odnosno da je 20. studenog 1991. godine ubio pripadnika 130. brigade HV-a Marjana Plateša, koji je bio ranjen, a potom zarobljen.

U presudi se navodi da je Radivoj kazneno djelo izvršio nad ranjenim ratnim zarobljenikom koji je u to vrijeme bio mlađi čovjek.

Darko Radivoj, zvani "Gurgula", iz Sombora, rođen u Vukovaru, pred Vojnim sudom u Osijeku 1994. osuđen je na zatvorsku kaznu od 12 godina zbog kaznenog djela terorizma. Kaznu nije izdržao jer je postupak izvršenja kazne obustavljen 1998., rješenjem Županijskog suda u Osijeku, na temelju Zakona o općem oprostu.

Predmet "Tenja", srbijansko pravosuđe preuzelo je na temelju Sporazuma o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, između Tužiteljstva za ratne zločine Republike Srbije i Državnog odvjetništva Republike Hrvatske.