GODINA DO ULASKA U EU

'Radit ćemo do zadnjeg dana, ali i kasnije'

18.04.2013 u 14:24

Bionic
Reading

Godinu dana prije ulaska u Europsku uniju vrijeme je da se napravi inventura. Zasad je tek 10 članica Europske unije ratificiralo pristupni ugovor iako je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u ožujku optimistično predviđala da će do ljeta to učiniti 13 zemalja

'Očekujemo da će danas Austrija, a do godišnjih odmora i još neka zemlja ratificirati pristupni sporazum Hrvatske s Europskom unijom, čime bi se broj zemalja koje su to učinile popeo na 11 ili 12', kazala je ministrica. Vesna Pusić je zadovoljna tempom kojim idu ratifikacije.

'Bazično sam zadovoljna jer nema znakova da bi neka zemlja imala primjedbi na ratifikaciju', kazala nam je ministrica.

Ona objašnjava da se eventualni zastoji uglavnom odnose na unutrašnje političke prilike u pojedinim zemljama, izbore ili postizborne situacije, poput Francuske, a ne na neke primjedbe vezane uz Hrvatsku. Ipak, u javnosti se često spekulira da će većina zemalja pričekati s ratifikacijom dok ne vide ukupno izvješće o monitoringu koje će biti objavljeno na jesen.

'Istina je da neke zemlje žele vidjeti to izvješće o monitornigu, ali to je također povezano s unutrašnjom situacijom u određenim zemljama', smatra ministrica. U ponedjeljak će biti završeno preliminarno izvješće o ispunjavanju monitoring obaveza, nastavlja, a u rujnu će podaci biti ažurirani. Riječ je već dulje vrijeme o istim problemima: veliki broj neriješenih sudskih predmeta, korupcije, problemima oko privatizacije brodogradilišta, poštivanja ljudskih prava i zbrinjavanja izbjeglica. Pusić je svjesna da se sva ta pitanja ne mogu riješiti u roku od godine dana ili do jeseni, ali u slučaju neriješenih sudskih predmeta bitno je da Europska komisija vidi napredak, da se broj neriješenih predmeta smanji za određeni broj.

Ipak, otkad je nova vlada preuzela upravljanje državom, svjedoci smo bili brojnih nesporazuma na relaciji Zagreb – Bruxelles, od zakona o policiji do, recimo, zakona o HRT-u.

Prema mišljenju ministrice Pusić, za to postoje dva razloga. Za razliku od prošlog mandata, pregovori su završeni.

'Europska komisija želi da se ovom kratkom razdoblju između stupanja u punopravno članstvo i zaključenja pregovora radi po istim uvjetima pod kojima su i završeni pregovori', kaže Pusić. Dakle, ne žele velike promjene u zakonima koji su doneseni i na osnovu kojih smo uspjeli zatvoriti sva poglavlja i pregovore privesti kraju. 'Primjedbe na zakon o policiji su uvažili iako smatraju da to ne treba sada mijenjati', priča nam ministrica vanjskih poslova. Ona očekuje da će se o svim tim temama raspravljati kada uđemo u punopravno članstvo.

'Oni žele završiti ovu fazu, a nova vlada ulazi s novim konceptom više proaktivne politike koja ima ravnopravan stav prema partnerima iz EU-a, a ne stav zemlje koja se prilagođava', poručila je Pusić. Ipak, budići da opreza nikad nije dosta, ministrica puše i na hladno. Godinu dana prije stupanja u članstvo još ništa nije gotovo dok ne bude gotovo jer smo se na putu susretali s brojnim neočekivanim preprekama.

'Radit ćemo do zadnjeg dana, ali i kasnije', kaže ona.

Naša pozicija je dobra, zaključuje ona na kraju, možemo provoditi što smo zacrtali, biti partner u regiji, prenositi iskustva.