MILINOVIĆ MAHAO ZAPISNIKOM

'Radiolozi nisu 2008. tražili nabavu PET/CT-a'

01.04.2011 u 15:57

Bionic
Reading

Ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović na današnjoj je konferenciji za novinare ponovno istaknuo kako nije znao da su radiolozi 2006. i 2007. tražili nabavu PET/CT dijagnostičkog uređaja. Istaknuo ja kako su radiolozi, 2008. godine, kada je on bio ministar ustvrdili da nabava uređaja nije prioritet

Kliknite na sliku za uvećanje

Naime, Milinović je kritizirao selektivno prenošenje zapisnika Povjerenstva za radiologiju održanog 19.ožujka 2008. godine. Ministar se poziva na dio zapisnika u kojem radiolozi kažu sljedeće: 'Povjerenstvo smatra da je za državni zdravstveni sustav i nacionalnu zdravstvenu politiku i skrb za stanovništvo apsolutni prioritet funkcioniranje velikih, akutnih državnih bolnica, koje zbrinjavaju kompletnu patologiju, akutne bolesti, traumatiziranje bolesnike, a zasigurno nisu prioritet samo neke radiološke pretrage poput CT koronarografije i CT/PET, koje su vrlo lukrativne, ali za zaštitu zdravlja stanovništva od bitno manjeg značaja.'

No dijelove zapisnika koji su preneseni u medijima u kojima radiolozi upozoravaju na loše stanje u struci, pogodovanje privatnicima, potplaćenosti liječnika, ali i o činjenici da najsofisticiranije radiološke opreme nema u akademskim institucijama a ima u privatnim, što radiolozi proglašavaju činjenicom neprihvatljivom s motrišta elementarne logike, ministar ne komentira.

'Vrlo selektivno je prenesen zapisnik Povjerenstva za radiologiju. Još jednom kažem 2006. i 2007. kada je odbijen zahtjev da Rebro ima PET/CT ja to nisam znao i nisam mogao znati. Dio je i ovog dokumenta prenijet, a drugi dio nije. Nisu li na taj način odredili da PET/CT nije prioritet?' rekao je Milinović i dodao da Povjerenstvo niti jednom u dvije godine nije tražilo nabavu PET/CT uređaja.

Napominje da je radiolozima 1. ožujka na sastanku koji je sazvao rekao: 'Ajde, ljudi, možda postoje neke nove indicije da nabavimo neki novi aparat. Onda su rekli da treba nabaviti aparat za neurointervenciju', kazao je Milinović i dodao da ni tada nisu tražili PET/CT.

Ministar se u neformalnom razgovoru s novinarima osvrnuo i na izjavu svog prethodnika Nevena Ljubičića koji je rekao kako je Milinović mogao raskrstiti ugovor s Medikolom u svakom trenutku.

Milinović je potvrdio da može to učiniti, ali da bi to onda išlo na štetu pacijenata. Naime, kako je objasnio, pacijenti bi tada trebali od komisije tražiti da im se odobri pregled u inozemstvu, što bi komisija odbila pod objašnjenjem da to mogu učiniti i u Hrvatskoj. Međutim pregled u Hrvatskoj bio bi upravo onaj u Medikolu, gdje bi onda pacijenti morali sami platiti pregled, jer Medikol ne bi imao ugovor s ministarstvom, zaključio je Milinović.