ONEČIŠĆENO MORE

Radioaktivnost iz Fukushime 100 puta viša od dopuštene

21.05.2011 u 12:18

Bionic
Reading

Curenje vode iz japanske nuklearne elektrane u Fukushimi početkom mjeseca rezultiralo je stotinu puta višom razinom radioaktivnog materijala koji se ulijeva u more, izvijestili su u subotu iz tvrtke Tokyo Electric Power Co (Tepco)

Također su najavili kako su u blizini elektrane u subotu postavili branu koja bi trebala zadržati tisuće tona radioaktivne vode što se koristi za hlađenje oštećenih reaktora nuklearke. Brana duga 136 metara i široka 46 metara može zadržati oko 10.000 tona vode, od gotovo 90.000 tona koliko ih ima u elektrani. ‘Izgradili smo i rezervoare u koje ćemo smjestiti kontaminiranu vodu’, stoji u priopćenu Tepca, a prenosi France presse.

Curenje vode iz reaktora br. 3 otkriveno 11. svibnja, počelo je dan ranije i trajalo oko 41 sat, pri čemu je u more iscurilo oko 250 kubičnih metara kontaminirane vode. Procjenjuje se da je u more iscurilo oko 20 tera bekerela radioaktivnog materijala, izvijestio je Reuters.

Razorni potres i tsunami koji su pogodili sjeveroistok zemlje 11. ožujka onesposobili su rashladne sustave nuklearke Fukushima Daiichi. Zbog prestanka rada rashladnih sustava došlo je do niza eksplozija i požara na reaktorima, pa su inženjeri pokušali držati gorive šipke i bazene za skladištenje potrošenog nuklearnog goriva pod vodom. Kada su pregrijane gorive šipke izložene zraku počinju se topiti i ispuštati velike količine opasnih radioaktivnih čestica u atmosferu.

U Tepcu već neko vrijeme pokušavaju pronaći način na koji će 'uskladištiti' kontaminiranu vodu, budući da je jedan dio iscurio u ocean, što je zabrinulo susjedne zemlje.