RIZIČAN TRANSPORT PLUTONIJA

Radioaktivni otpad zarobljen u vatrom okruženom labu

29.06.2011 u 12:41

Bionic
Reading

Američki nacionalni laboratorij Los Alamos, u kojemu se proizvodi nuklearno oružje, zbog prijetnje od požara koji bukti u neposrednoj blizini, ostat će zatvoren najmanje do četvrtka. Evakuirano je oko 11 tisuća radnika laba, kao i desetak tisuća stanovnika grada Los Alamosa

Požar 'Las Conchas' izbio je u nedjelju, a dosad je zahvatio 250 četvornih kilometara zemljišta. Unatoč tome što je vatra zahvatila i dio kompleksa laboratorija Los Alamos, gdje je buktjela čak dva sata, sve je pod kontrolom, uvjerava Charles McMillan, direktor te institucije.

Požar u blizini laboratorija zabrinjava zbog opasnog i radioaktivnog materijala uskladištenog unutar kompleksa površine 93 četvorna kilometra, na kojoj se nalazi oko dvije tisuće zgrada i objekata. McMillan tvrdi da je radioaktivni materijal zaštićen i najavljuje da će sve informacije koje se tiču opće sigurnosti biti promptno objavljene.

'Nuclear Watch New Mexico' navodi da najveću opasnost predstavlja od 20 do 30 tisuća bačvi s materijalom zagađenim plutonijem. Neke od tih bačvi nalaze se na otvorenom, neke su pod šatorima, a neke su pohranjene pod zemljom.

Dužnosnici laboratorija priznali su da se vatra približila na nekoliko kilometara od odlagališta radioaktivnog otpada, gdje se, prema njihovim riječima, nalazi oko 20.000 bačvi sa zagađenim materijalom, koji uključuje odjevne predmete i opremu korištenu u radu laboratorija.

Napominju da je riječ o materijalu s niskim razinama radijacije, koji je na sigurnoj udaljenosti od vatre i na lokaciji koja je očišćena od drveća i druge vegetacije. Upravitelj Carl Beard tvrdi da nije došlo do otpuštanja radioaktivnog ili opasnog materijala u okoliš, niti postoji neposredna opasnost za javnu sigurnost, 'čak ni u ovim ekstremnim uvjetima'.

Laboratorij je osnovan za vrijeme Drugog svjetskog rata, u sklopu tajnog projekta Manhattan za izradu prve atomske bombe, a i danas je jedan od vodećih proizvodnih postrojenja za nuklearno oružje u SAD-u. Nalazi se oko 55 kilometara sjeverozapadno od grada Santa Fe.

Obustavljen je i planirani transport radioaktivnog i opasnog otpada na stalno odlagalište na jugu Novog Meksika, jer je zbog požara u okruženju procijenjeno da je sigurnije da otpad ostane u laboratoriju.

John Witham, glasnogovornik antinuklearne organizacije Nuclear Watch New Mexico, kažu da je taj laboratorij jedini proizvođač dijelova od plutonija koji se ugrađuju u jezgru nuklearnih bombi.

Tri metričke tone visoko radioaktivnog plutonija uskladišteno je u betonskim i čeličnim spremnicima u prizemlju zgrade blizu središta kompleksa, rekao je Witham.

Charles McMillan, direktor laba Los Alamos

Doug Tucker, vatrogasni brigadir okruga Los Alamos, upozorava da je požar okružio laboratorij, a zbog snažnih i nepredvidljivih udara vjetrova, može zahvatiti i trostruko veću površinu od sadašnje.

Požar kod laboratorija gasi od 800 do tisuću vatrogasaca, uz pomoć vatrogasnih helikoptera. U slučaju razbuktavanja požara u kompleksu laboratorija, koristit će se vatrogasna pjena.

'Las Conchas' jedan je od nekoliko požara koji trenutačno gore na jugozapadu SAD-a.

Susan River, stanovnica grada Santa Fe, okružena je vatrenom stihijom. 'Gledam kroz ulazna vrata i vidim požar 'Pacheco', a onda pogledam kroz stražnja vrata i vidim požar u Los Alamosu', kaže River, koja je u svojoj kući udomila jednog od evakuiranih stanovnika Los Alamosa. Osobito je brine to što se vatra proširila do samog ruba laboratorija u Los Alamosu. 'Kažu da nema stvarne opasnost. Ali nikada ne znate... Zbog svega toga smo jako nervozni', kaže River.

Požar 'Las Conchas' razbuktao se na privatnom zemljištu, najvjerojatnije zbog pada električnog voda, odakle se proširio u područje nacionalne šume Santa Fe i okruga Jemez. Požari 'Donaldson' i 'Game' južno od Honda i američke autoceste br. 70 spojili su se u jedan, koji je dosad zahvatio 60 četvornih kilometara.

Guvernerka Novog Meksika Susana Martinez upozorila je građane da se prilikom proslave američkog Dana nezavisnosti 4. srpnja i do kraja ljetne sezone suzdrže od vatrometa i aktiviranja eksplozivnih naprava.