KONKURENCIJA ČINI ČUDA

Radio Taxi Zagreb srezao cijene i ukinuo naplatu noćne vožnje

21.11.2011 u 12:24

Bionic
Reading

Udruženje Radio taxi Zagreb (RTZ) odlučilo je od 1. prosinca spustiti cijene svojih usluga za oko 40 posto, objavio je na današnjoj konferenciji za novinare novi predsjednik te udruge Željko Petković

Od početka idućeg mjeseca start s RTZ-om bit će 9,90 kuna (16 kuna sada), cijena kilometra bit će 4,90 kuna umjesto sadašnjih šest kuna, čekanje po satu je sa 43 kune sniženo je na 40 kuna, u potpunosti je ukinuta naplata prtljage, a cijena noćne vožnje, vikendom i praznikom bit će jednaka dnevnoj vožnji, što do sada nije bilo slučaj.

'Stara uprava bila je inertna i nije pravodobno reagirala na dolazak konkurencije na tržište. Uz sniženje cijena, razmišljamo i o uvođenju besplatnog telefona za stranke te ukidanju telefona s predbrojem 060, odnosno mogućnosti zadržavanja jednog od tih brojeva za one stranke koje ne žele čekati javljanje dispečera. Planiramo uvesti i printere za račune u vozila kako bi se smanjila mogućnost manipulacije cijenom vožnje na minimum', kazao je Petković najavivši i bespoštednu borbu protiv prenaplate cijena kojoj je sklon manji dio njihovih članova.

Željko Petković, novi predsjednik Radio Taxi Zagreba






U cijeloj priči, kaže Petković, nema ekonomske logike, ali ističe da se nešto moralo promijeniti i da sad sve moraju okrenuti naglavce kako bi 60 posto praznih kilometara, koliko su ih imali tijekom dana, postalo puno, a da preostalih četrdeset postane prazno.

Iako bi se očekivalo da RTZ jamči da će nove cijene biti primjenjive za sve njihove članove koji se nalaze po stajalištima, to po svoj prilici neće biti moguće, što zbog konkurentskih tvrtki poput Oryxa, Cammea i Eko prijevoza, što zbog činjenice da neki taksisti nisu ili neće više biti članovi RTZ-a.

'Liberalizacijom tržišta, sve taksi kompanije mogu koristiti stajališta, a mi možemo garantirati navedene cijene samo ako stranka taksi naruči putem našeg call centra. Cjenici koji se nalaze na stajalištima sada postaju besmisleni. Činjenica je da s ovim mi još uvijek nismo najjeftiniji, ali isto tako valja naglasiti da se naši taksiji dolaze unutra nekoliko minuta. dok konkurenciju treba čekati puno dulje. Mislim da nakon ovog sniženja građani više neće morati zvati konkurenciju', zaključio je Petković.

Snižavanjem cijena RTZ je stigao na drugo mjesto po cijeni usluge. Podsjetimo Taxi Cammeo start naplaćuje 15 kuna, u što su uključena prva dva besplatna kilometra, a svaki sljedeći kilometar naplaćuje pet kuna. Kod Oryxa, start je 16 kuna, kilometar 5,80 kuna, a Eko prijevoz pak start naplaćuje 14 kuna, kilometar koliko i Oryx Pave Zubaka.