800 KILOMETARA OD FUKUSHIME

Radijacija stigla do Vladivostoka

15.03.2011 u 11:44

Bionic
Reading

Razina radijacije porasla je i na istoku Rusije, ali je još uvijek u prihvatljivim okvirima. Radijacija u Vladivostoku, gradu udaljenom 800 kilometara od Fukushime s oko 600 tisuća stanovnika, za jedan je mikrorentgen viša nego šest sati ranije, prenosi Reuters

Interfax javlja da je ruska vojska spremna evakuirati stanovnike ruskog otoka Sakhalin, čiji je najjužniji rt vidljiv sa sjevera Japana, te stanovnike otočnog lanca Južni Kurili, oko kojeg se Rusija spori s Japanom. U Japanu se Južni Kurili nazivaju Sjevernim teritorijem. Otočje je naseljeno Rusima, a otok Tanfilyeva nalazi se na udaljenosti od svega šest kilometara od japanske obale.

Na Sakhalinu se nalaze najveće ruske rezerve plina na Dalekom istoku.

Japanski dužnosnici upozoravaju da je razina radijacije 'značajno' porasla u okolici oštećene nuklearne elektrane Fukushima.

Ministarstvo za hitne slučajeve ruskog Dalekog istoka, gdje živi šest i pol milijuna ljudi, kaže da ne očekuje velike promjene.

'Istočni vjetrovi puhat će nekoliko idućih dana, a zračna struja (od područja zagađenja) prijeći će preko Tihog oceana, dalje od ruske dalekoistočne obale'. rekla je glasnogovornica ministarstva Yekaterina Potvorova.

Dodala je da se radijacija prati na 71 lokaciji i da će ruski avioprijevoznik Aeroflot nastaviti direktne letove u Tokio.