šesta demografska strategija

Radi se registar stanovništva, imaju ga svi u EU, evo zašto je važan

01.07.2021 u 09:53

Bionic
Reading

Vlada, odnosno Središnji državni ured za demografiju i mlade priprema registar stanovništva i šestu demografsku strategiju do 2031. piše u četvrtak Večernji list

U tijeku su sastanci užih radnih skupina formiranih prema resornoj nadležnosti te području stručnog i znanstvenog rada članova radne skupine, navodi dnevnik.

Planira se i uspostava registra stanovništva koji ima većina država EU, a koji je nužan za efikasne javne politike, nakon ovogodišnjeg popisa stanovništva. Registrom stanovništva dobit ćemo točne i ažurne podatke o stanovništvu, bitne za ciljano usmjeravanje mjera i programa te praćenje njihovih rezultata mjera na određenim područjima.

Sukus je to odgovora koji je Večernji list dobio iz Središnjeg državnog ureda za demografiju na pitanje na koje je to konkretno velike iskorake glede demografije koji se moraju napraviti neki dan mislio premijer.

Demografi su davno upozoravali da nam je nužan registar stanovništva, nužan za upravljanje zemljom, a u kojem će biti objedinjeni podaci o učenicima, studentima, zaposlenima, umirovljenicima, zdravstvenim osiguranicima, poreznim obveznicima.

Šesta demografska strategija, doznaje Večernji list, ne radi se ispočetka, nego se naslanja na petu u kojoj su stručnjaci 2019. predložili stotinjak demografskih mjera.

Među njima i ograničavanje rada na određeno, čije su žrtve mladi, na 5 posto zaposlenih u tvrtkama, uređivanje rada nedjeljom, omogućavanje fleksibilnog i rada od kuće radi usklađivanja obiteljskog i poslovnog života, davanje građanima u koncesiju poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države i lokalnih jedinica uz odgodu plaćanja koncesije, povratak dijela iseljenih.

Na nekim se mjerama radi, neke su usvojene ili djelomično usvojene. U mandatu ove Vlade naknade na roditeljskom dopustu za drugih šest mjeseci za zaposlene dvaput su povećavane, posljednji put lani na 5654 kn. Subvencioniraju se krediti za mlade, a za vrtiće na nacionalnoj razini iz proračuna i EU fondova do konca 2020. uloženo je 1.485,900.000 kuna, donosi Večernji list.