UBOJSTVA HRVATA U GLINI

Radi Miljeviću 12 godina za ratni zločin

17.12.2008 u 20:09

Bionic
Reading

Rade Miljević (64) iz Gline danas je nepravomoćnom presudom Vijeća za ratne zločine Županijskog suda u Sisku, na ponovnu suđenju, osuđen na zatvorsku kaznu od 12 godina

SISAK - Miljević je osuđen zbog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom u Glini u rujnu 1991. kada su ubijeni hrvatski branitelji i civili, otac i sin Milan i Borislav Litrić, Janko Kaurić i Ante Žužić. Predsjednica Sudskog vijeća sutkinja Snježana Mrkoci na objavi presude podsjetila je da je isti sud Miljevića prošle godine za isto djelo osudio na zatvorsku kaznu od 14 godina, te da je Vrhovni sud poništio tu presudu i predmet vratio na ponovno odlučivanje.

Sudsko vijeće, po riječima sutkinje Mrkoci, "nije dvojilo o Miljevićevoj krivnji". U ponovljenu suđenju izrečena je manja zatvorska katna nego na prvom suđenju jer u dokaznom postupku nije utvrđeno da je Miljević osobno sudjelovao u likvidaciji četvorice zarobljenih hrvatskih civila i branitelja.

Kako je istaknula sutkinja Mrkoci, u dokaznom postupku na ponovljenu suđenju "na nedvojben je način utvrđeno da je Miljević kao pripadnik nelegalnih srpskih paravojnih postrojba 21. rujna 1991. iz zatvora u Glini izveo zatočene hrvatske civile Antu Žužića, oca i sina Milana i Borislava Litrića i Janka Kaurića, predao ih drugim pripadnicima srpskih paravojnih postrojba koji su čekali pred zatvorom, te odvezli zarobljene hrvatske branitelje i civile na brdo Pogledić iznad Gline, gdje su likvidirani hitcima iz vatrenog oružja". Njihovi posmrtni ostatci ekshumirani su i pokopani nakon osloboditeljske vojno-redarstvene akcije "Oluje".

Na jučerašnjem suđenju Miljević je u završnoj obrani prozvao braniteljske udruge Sisačko-moslavačke županije da "provode progon nad njim", optuživši ih da su "zločinačka organizacija". Prozvao je umirovljenog pukovnika Hrvatske vojske Ivicu Pandžu Orkana iz Siska, ratnog dozapovjednika obrane Sunje, ratnog vojnog invalida Domovinskog rata, te vođu "Branitelja" s Banovine, braniteljske skupine koja snima televizijske dokumentarističko-igrane ratne rekonstrukcije iz Domovinskog rata, da je "organizirao cijelu smicalicu protiv njega".

Ivica Pandža Orkan najavio je sudsku tužbu protiv Miljevića u kojoj će zahtijevati veliku odštetu zbog uvrjede.