stigao 31 zahtjev za ocjenom ustavnosti

Radi li ova ekipa mimo Ustava RH i donose li nam već mjesecima mjere koje nisu u skladu s najvišim zakonom države? Odgovor napokon stiže u rujnu

01.09.2020 u 19:16

Bionic
Reading

Ustavni suci su, ako je suditi prema odgovoru koji smo dobili s Ustavnog suda, cijelo ljeto radili na čak 31 predmetu što se odnosi na propitivanje ustavnosti Nacionalnog stožera civilne zaštite i pojedinih mjera koje su donosili. Je li Stožer civilne zaštite imao ovlast donositi mjere poput ograničavanja kretanja unutar države, zatvaranja trgovina, kafića, škola…? Je li njihovo djelovanje u sukobu s Ustavom RH ili su paraustavno tijelo, kako je to kazao predsjednik RH Zoran Milanović?

Odgovore bi tijekom rujna, kako doznajemo, trebao dati Ustavni sud, kojem je stigao čak 31 zahtjev za ocjenom ustavnosti zakonske odredbe kojom su Stožeru civilne zaštite RH dane velike ovlasti te zahtjevi za ocjenom ustavnosti pojedinih mjera koje je on donosio.

Naime 18. ožujka, u vrijeme prvog vala epidemije koronavirusa i u periodu u kojem je odlukom Stožera zatvorena država – granice, škole, trgovine, ali i županije – u Hrvatskom saboru izmijenjen je Zakon o sustavu civilne zaštite, u koji je dodan članak 22. a: 'U slučaju nastupanja posebnih okolnosti koje podrazumijevaju događaj ili određeno stanje koje se nije moglo predvidjeti i na koje se nije moglo utjecati, a koje ugrožava život i zdravlje građana, imovinu veće vrijednosti, znatno narušava okoliš, gospodarsku aktivnost ili uzrokuje znatnu gospodarsku štetu, Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donosi odluke i upute koje provode stožeri civilne zaštite jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave. (2) Odluke i upute iz stavka 1. ovoga članka donose se radi zaštite života i zdravlja građana, očuvanja imovine, gospodarske aktivnosti i okoliša te ujednačavanja postupanja pravnih osoba i građana.'

  • +11
Konferencija za medije Stožera civilne zaštite RH Izvor: Cropix / Autor: Ronald Goršić

Time je tijelu koje se zove Stožer civilne zaštite RH dana ovlast da mimo Sabora donosi mjere kojima i danas svjedočimo. Dio zahtjeva za ocjenom ustavnosti odnosi se upravo na ovu izmjenu zakona, a dio na same konkretne koronamjere koje je Stožer povukao i još ih povlači.

Kako nam je potvrđeno na Ustavnom sudu, do zaključivanja ovog teksta zaprimili su 31 zahtjev za ocjenom ustavnosti.

'Na tim se predmetima intenzivno radi cijelo vrijeme ljetne stanke, kad sud ne zasjeda', rečeno nam je.

Ustavni sud će najprije ocijeniti suglasnost s Ustavom zakonskih odredbi kojima su Stožeru dane ovlasti ograničavanja ljudskih prava i sloboda, a nakon toga ocjenjivat će ustavnost i zakonitost pojedinih odluka Stožera.

Prve odluke o tome je li Nacionalni stožer civilne zaštite 'paraustavno' tijelo bit će donesene tijekom rujna.