DIKAN vs. SRPSKA CRKVA

Radeljak mora rušiti penthouse!

14.01.2010 u 22:29

Bionic
Reading

Županijski sud u Zagrebu nakon osam godina presudio je u korist Srpske pravoslavne crkve u Zagrebu u sporu protiv biznismena Dikana Radeljaka

Spor je počeo nakon što je Radeljak 2002. kupio stan od obitelji Balenović i počeo izvoditi radove na dotad zajedničkoj terasi.

Josip Radeljak morat će srušiti bespravno sagrađen luksuzan penthouse na sedmom katu zgrade na Trgu Petra Preradovićeva 5 u strogom centru Zagreba! Rješenje o rušenju bespravno sagrađenog dijela stana donio je Županijski sud u Zagrebu, čime je završila saga oko tužbe koju je Srpska pravoslavna crkva protiv Radeljaka podnijela još prije osam godina jer je Radeljak bez odobrenja ostalih suvlasnika uzurpirao zajedničku terasu i prisvojio oko 150 četvornih metara na vrhu zgrade na Cvjetnom trgu.

'Zadovoljni smo presudom. Osam godina je trajao spor, no hrvatsko pravosuđe ipak je donijelo ispravnu odluku', kratko je prokomentirao zagrebački paroh Milenko Popović

Radeljak omamljen pjenušavom kupkom

No pravomoćna presuda Županijskog suda nije previše zabrinula Radeljaka.

'Ja se kupam i baš me briga za Srpsku pravoslavnu crkvu! Ne interesira me presuda', komentirao je Josip Radeljak odluku Županijskog suda.

Iako je presuda pravomoćna, njegov odvjetnik Dragan Suša najavio je da će protiv takve odluke podnijeti izvanredne pravne lijekove. Odvjetnica Srpske pravoslavne crkve Milka Savić smatra kako u roku osam dana Radeljak mora terasu vratiti u prvobitno stanje, a ako to ne učini, Crkva će pokrenuti ovrhu. Prema pravomoćnoj presudi, Radeljak će morati srušiti i dio luksuznog penthousea, odnosno ukloniti kamin s ventilatorom, podne keramičke pločice i podno grijanje, jedan stol, jedan dvosjed i dvije fotelje.

Radeljak će morati terasu vratiti u prvobitno stanje, a to znači sljedeće: mora srušiti pregradni zid na terasi kojom je terasu podijelio na južni i sjeverni dio, ukloniti staklene stijene i vratiti tri metalna stupa, ukloniti 13 betonskih žardinijera s kabelima i rasvjetom u njima, jedan unutarnji i vanjski kamin, sudoper, jednu ljuljačku, stol sa 12 stolica i šest svjetiljki. Pod terase morat će zamijeniti novim betonskim pločama, a mora ukloniti i tepison s poda terese. Na krov terase morat će vratiti TV antenu, a u stubište zgrade ponovno vratiti plafonjere te zazidati krovnu ploču lifta između 6. i 7. kata.

Spor Radeljaka sa Srpskom pravoslavnom počeo je početkom 2002. nakon što je kupio dvosobni stan od obitelji Balenović. Krajem travnja Radeljak je počeo izvoditi radove na spornoj terasi koji su do tada koristili svi suvlasnici za sunčanje i sušenje rublja.

Ugovor o zakupu

Kao predstavnik suvlasnika zgrade, Radeljak je s Ivicom i Katicom Balenović potpisao ugovor o dugoročnom zakupu terase, prema kojem je Radeljak terasu trebao koristiti do 2031. godine.

Doveo lift do terase

'Takav ugovor Radeljak je mogao potpisati jedino u slučaju da ima potpise ostalih stanara, što on nije imao. Ostali suvlasnici nisu znali za takve radnje koje je u svoju korist poduzeo gospodin Radeljak', objašnjava odvjetnica Savić.

Osim na radove oko uređanja Radeljakova luksuznog stana, susjedi su se žalili i na činjenicu da je Radeljak doveo lift do terase, iako je prije radova lift išao samo do šestog kata. Isto tako, susjedi su se žalili i na kristalne lustere koje je Radeljak postavio po stubištima jer su, prema njihovim riječima, bili previše kičasti.

Zanimljivo je da Radeljak uopće nije želio doći na sud dati svoj iskaz, a kada je sutkinja došla u zgradu utvrditi što je sve na terasi učinio, nije je htio pustiti u sporni stan na terasi. Tijekom suđenja ispitana je i njegova bivša supruga Vlatka Pokos, i to prije nego što je razvod bio dovršen. Ispričala je da je sporni stan na terasi u vrijeme kada se ona doselila u zgradu već bio gotov te da ne zna ništa.

'Stan na 7. katu koristio je gospodin Radeljak kao neki svoj studio. Nitko drugi osim nas nije imao ključ od ovog stana' - izjavila je na raspravi Vlatka Pokos u listopadu 2007. godine.