BANDIĆ I SDP ODLUČILI

Računi za vodu u Zagrebu veći za 30 posto

29.02.2012 u 18:53

Bionic
Reading

Unatoč tome što se PDV za vodu od četvrtka spušta sa 23 na deset posto, računi za vodu u Zagrebu bit će viši za trideset posto. Cijena vode za kućanstva od 1. ožujka narast će za 19,98 posto, ali će u konačnici račun koji će dobiti građani biti viši za 30 posto odlučio je gradonačelnik Milan Bandić koji je dao suglasnost za poskupljenje na zahtjev Holdingove podružnice Vodopskrba i odvodnja

Iako je cijena kubika vode za gospodarstvo smanjena sa 28,05 kuna na 25,66 kuna, i tvrtke će ubuduće plaćati više jer će i one dobiti fiksnu mjesečnu naknadu u rasponu od 55 do 550 kuna

Baš kao što je jučer trajalo cjelodnevno natezanje oko poskupljenja javnog gradskog prijevoza, tako su i danas oko poskupljenja vode cjelodnevne pregovore vodili Ivo Čović, predsjednik Zagrebačkog holdinga, i gradonačelnik Bandić.

Korekcija u odnosu na prijedlog od prije par dana koji je tportal.hr objavio za kućanstvo je minimalna i iznosi tek nekoliko lipa, dok se najveće odstupanje dogodilo u fiksnoj naknadi za gospodarstvo čija je gornja granica snižena sa 880 na 550 kuna, a i cijena vode dodatno je snižena za kunu.

U strukturi cijene vode, stavka koja je najviše poskupjela je pročišćavanje otpadnih voda koja je za kućanstva skočila za 65 posto, dok je za gospodarstvo narasla za 37,5 posto.

O pročistaču kojim upravlja koncesionar Zagrebačke otpadne vode (ZOV) puno se pisalo, a jučer se ta tema ponovno otvorila i na sjednici Gradske skupštine. Cijena pročistača, na koji nije spojeno četrdeset posto zagrebačkih kućanstava, a svjedno ga plaćaju, u samo nekoliko godina skočila je sa 180 milijuna eura na 280 milijuna eura, zbog čega se u istragu oko njegove cijene uključio i DORH.