SKANDALOZNO

Racija vojne policije na češkoj javnoj televiziji

12.03.2011 u 18:01

Bionic
Reading

Češki ministar obrane suspendirao je zapovjednika češke vojne policije u subotu nakon što su maskirani i naoružani vojnici izvršili raciju na češkoj javnoj televiziji (ČT) i zaplijenili računala, dokumente, bilješke i druge predmete.

Ministar Alexandr Vondra suspendirao je generala Vladimira Ložka i njemu dvojicu podčinjenih časnika, objavio je glasnogovornik ministarstva obrane.

Desetak pripadnika češke vojne policije maskiranih lica i naoružanih strojnicama upalo je u petak navečer u sjedište ČT-a u potrazi za dokumentom iz 2007. godine iz kojeg je vidljivo da je vojna obavještajna služba prikupljala kompromitirajuće informacije o tadašnjoj ministrice obrane Vlasti Parkanovoj. Dokument je iskorišten za prilog ČT-a koji je doveo do izbijanja afere i smjene šefa obavještajne službe generala Miroslava Krejčika.

On je tvrdio da se radilo o falsifikatu i tužio je nepoznatog počinitelja zbog krivotvorenja.

Premetačina na televiziji trajala je pet sati. Vojna policija je imala nalog državnog tužitelja u sklopu istrage o curenju vojnih klasificiranih dokumenata. No, državno tužiteljstvo ogradilo se u subotu od načina na koji je provedena akcija.

Češka televizija podnijela je u subotu kaznenu prijavu protiv vojne policije za zlouporabu ovlasti i zatražila povrat oduzetog materijala i stvari. Zatraženo je i razmatranje uloge državnog tužitelja u cijeloj aferi.

ČT u svom priopćenju navodi i da se radi o napadu na neovisnost medija i pritisku na zakon o zaštiti izvora informiranja. Prijeporni dokument, navodi ČT, ionako nije pronađen.