NAJVIŠE DJECE

Putujući sladoledar otrovao 25 ljudi?

09.09.2010 u 22:28

Bionic
Reading

Dvadeset pet osoba, među kojima najviše djece u dobi od tri i pol do 13 godina proteklih se dana javilo u slavonskobrodsku bolnicu zbog povraćanja, proljeva i visoke temperature.

U bolnici je zadržano samo jedno dijete, koje je izvan životne opasnosti, doznaje se u Županijskome zavodu za javno zdravstvo. Oboljeli su uglavnom iz zapadnoposavskih sela u okolici Slavonskoga Broda - Bartolovaca, Kaniže, Sibinja, Slobodnice, Brodskog Stupnika i Šumeća.

Ravnatelj Županijskoga zavoda za javno zdravstvo Ante Cvitković kaže da simptomi upućuju na trovanje hranom, a sumnja se na sladoled kupljen od "putujećeg" sladoledara. Na teren je izišla i sanitarna inspekcija.

Cvitković kaže kako zasad nema potvrde je li riječ o salmoneli, ali svakako je posrijedi epidemija gastroenterokolitisa. Rezultati analize uzetih uzoraka znat će se za 72 sata.

"Pri trovanju hranom ne mora biti dugotrajnijih posljedica, ali se mora ozbiljno liječiti jer može nastupiti dehidracija. Ako je riječ o salmoneli, može biti i težih posljedica, ali to je rijetko jer najčešće prolazi bez posljedica", kaže Cvitković.