MEDICINA BUDUĆNOSTI

Putovanje podmornicom kroz tijelo više nije SF

29.07.2010 u 12:37

Bionic
Reading

Kultni SF film 'Fantastično putovanje' o smanjenom timu liječnika koji podmornicom putuje kroz krvotok kako bi obavio operaciju na mozgu, u vrijeme kada je bio snimljen 1966. bio je čista znanstvena fantastika

No do završetka snimanja remakea nazvanog 'Innerspace' 1987. godine već su se počeli raditi prvi prototipovi robota veličine pilula koji su mogli putovati kroz probavni sustav. Pacijenti su ih počeli gutati 2000. godine, a otada ih liječnici rutinski koriste za snimanje ranije nedostupnih dijelova tijela poput tankog crijeva do kojih se nekada moglo doći samo operacijom.

Ipak, jedan važan aspekt 'Fantastičnog putovanja' donedavno je ostao fantazijom – ideja da se minijaturni roboti-kamere kreću na vlastiti pogon i putuju prema tumoru na kojem je potrebno obaviti biopsiju ili prema području upale u tankom crijevu ili čak da dostavljaju lijek za čir.

Međutim, posljednjih godina istraživači su ostvarili velik napredak na tom polju. Napredni prototipovi samostalnih 'podmornica' s nogama, propelerima i daljinskim navođenjem već se testiraju na životinjama, a uskoro bi se mogli početi koristiti u kliničkim istraživanjima, piše u novom broju Scientific American

Prvo područje njihove primjene bit će probavni sustav. Prvu bežičnu kameru, pilulu M2Auvela je izraelska tvrtka Given Imaging 1999. godine. Noviji modeli pokazali su se vrlo korisnima, a danas se već rutinski koriste za endoskopije.

No budući da nad takvim robotima ljudi nisu imali kontrolu, oni su često znali promašiti, odnosno previdjeti cilj. Stoga se pojavila potreba za 'podmornicama' na daljinsko upravljanje koje će imati vlastiti pogon. One moraju biti mobilnije, imati dovoljno jake baterije za napajanje koje će potrajati 12 sati i biti sposobne za dvosmjernu komunikaciju. A sve to trebalo je smjestiti u dva prostorna centimetra.

Iste godine kada je lansiran M2A južnokorejska kompanija Microsystem Center u Seoulu pokrenula je 10-godišnji projekt stvaranja nove generacije kapsularnih endoskopa s naprednijom tehnologijom – senzorima, rasvjetom za snimanje te čak mehanizmima za dostavljanje lijekova.

U istraživanje se od 2000. godine uključilo i 18 europskih tvrtki. Neke od njih predstavile su vrlo napredne modele koji, između ostalog, imaju čak i ruke kojima mogu razmicati tkivo kako bi došli do cilja i snimili potencijalno bolesne dijelove tijela.

Kako bi riješile probleme energije i zahtjeve za izvođenjem složenijih funkcija, neke tvrtke čak projektiraju robote koji se poput tranformera u organizmu sami sastavljaju. Pacijent proguta 10 do 15 kapsula opremljenih različitim instrumentima, one se sastave u tijelu, obave različite zadatke i potom se ponovno rastave kako bi bezbolno, kroz probavni trakt, izašle iz tijela.

Znanstvenici ističu da će razvoj ovih minijaturnih robota imati velik utjecaj na medicinu budućnosti, ali i na razvoj robotike uopće.