OPREZ

Putno osiguranje ne pokriva svinjsku gripu

Bionic
Reading

Ovisno o osiguravajućoj kući u kojoj su uplatili putno zdravstveno osiguranje, maturanti i ostali građani koji putuju u Španjolsku unatoč proglašenoj pandemiji svinjske gripe, u slučaju da se tamo zaraze tim virusom i zatraže liječničku intervenciju u nekoj od tamošnjih medicinskih ustanova, najvjerojatnije će troškove liječenja sami morati platiti, odnosno u slučaju maturanta - njihovi roditelji

Merkur osiguranje, primjerice, nije isključilo svinjsku gripu iz putnog osiguranja, potvrdio je Marko Orlovac, voditelj Odjela pribave. No druga jesu, među kojima su Croatia osiguranje i Generali osiguranje, potvrdili su iz tih tvrtki, što znači da ona ne pokrivaju troškove uzrokovane svinjskom gripom. Iznimka je jedino ako je osobi ugrožen život pa je potrebna hitna intervencija, piše Slobodna Dalmacija.

HZZO 'preko brda i dolina'

Pravo na korištenje zdravstvenezaštite u inozemstvu osigurana osoba, koja tamo boravi radi privatnogposla, ostvaruje pod uvjetom da je prethodno podnijela HZZO-u prijavuboravka u inozemstvu i uplatila posebni doprinos za korištenjezdravstvene zaštite. Tada područni ured Zavoda izdaje potvrdukojom se osobi 'pokriva' zdravstvena zaštita u inozemstvu samo za slučajhitne medicinske pomoći, da bi se otklonila neposredna opasnost zaživot i zdravlje te osobe, bez obzira o kojoj se bolesti ili ozljediradi. Stoga se može pretpostaviti daće, ako nije očito radi li se o hitnoj interveciji, komisija HZZO-a procjenjivati je li dijagnostički i terapijskipostupak bio nužan u otklanjanju neposredne opasnosti za život izdravlje te time hoće li troškovi ići na teret HZZO-a.

To bi značilo da su upitne tvrdnje nekih putničkih agencija da nemaju razloga već na prve simptome svinjske gripe dijete odmah ne odvesti u bolnicu, jer ih to ništa ne košta, budući da to pokriva osiguranje, čime su opravdavali odlazak djece u Španjolsku unatoč pandemiji.

Zbog čega mnoga osiguravajuća društva tako postupaju, može se objasniti uvidom u Uvjete putnog osiguranja jednog od njih, u kojem se navodi da se njegova obveza među ostalim isključuje u slučajevima štete ili troškova uzrokovanim epidemijama, zagađenjem ili prirodnim katastrofama koje su bile poznate prije polaska na put, a upravo je to slučaj sa svinjskom gripom. Iz jednog društva napominju da su jednako postupali i kada je bio slučaj o ptičjoj gripi.

Kako su objasnili iz Službe za korporativne komunikacije Croatia osiguranja, odluku o isključenju određenog rizika iz uvjeta osiguranja donosi svaki osiguratelj pojedinačno. U Croatia osiguranju su, navode, isključili rizik svinjske gripe jer se, u pravilu, pandemije isključuju iz uvjeta osiguranja, budući da se svi uvjeti i cjenici obrađuju po načelima aktuarske matematike na kojoj počiva osigurateljna struka.

U ovom trenutku u Croatia osiguranju ne postoji mogućnost doplate police za taj slučaj, odnosno ne mogu se osigurati rizici oboljenja od svinjske gripe. No što ako se djeca zaraze tim virusom u Španjolskoj i bude im potreban pregled u bolnici? Iz Croatije napominju da troškove diktiraju bolnice te da oni variraju zavisno o ustanovi u kojoj se oboljeli liječe.

Mirela Hausmaninger, voditeljica Odjela razvoja proizvoda osobnih osiguranja i Damir Vukić, voditelj Odjela marketinga i odnosa s javnošću Generali osiguranja, objašnjavaju da su i prema uvjetima njihove tvrtke za putno zdravstveno osiguranje isključene sve štete ili troškovi uzrokovani epidemijama, dočim su pokrivene hitne intervencije kojima se spašava život osiguranika.

U slučaju spomenute svinjske gripe, objašnjavaju, to bi se odnosilo na iznimno visoku temperaturu koja ugrožava život i može se smanjiti samo medicinskom intervencijom. Ni Generali osiguranje ne pruža mogućnost nadoplate za pokriće troškova liječenja zaraženih tim virusom.