NEOČEKIVANA AVANTURA

Putnički Boeing spasio jedriličara bez jarbola

18.10.2012 u 11:52

Bionic
Reading

Putnici zrakoplova kompanije Air Canada na letu za Sydney doživjeli su neočekivanu avanturu - na pučini Tasmanijskog mora pronašli su jedriličara brodolomca i dojavili njegovu lokaciju spasilačkim službama

Zrakoplov Air Canade na 16-satnom letu iz Vancouvera se u utorak ujutro već približavao svojem odredištu kada je posadi stigao poziv iz Australske morske službe spašavanja. Služba je pokrenula vlastitu potragu, međutim, odlučila je zatražiti suradnju zrakoplova Air Canade i Air New Zealanda koji je letio iz Aucklanda u Sydney.

Kapetan Air Canade zaključio je da ima dovoljno goriva za manje skretanje pa je zamolio osoblje i putnike da se uključe u potragu za jedrilicom koja se nalazila oko 440 km od obale.

'Dok smo se približavali naznačenom području objavio sam putnicima: 'Molimo vas, gledajte, vidite li išta…', jer s visine od kilometar i pol teško je pronaći bilo što', rekao je kapetan Andrew Robertson.

Četrdesetčetverogodišnji jedriličar na putovanje se prošli tjedan otisnuo sam. Šesnaest sat kasnije slomio mu se jarbol. Zrakoplov se tijekom potrage spustio na oko jedan kilometar visine, a članovi posade od jednog su putnika posudili dalekozor. Ubrzo su ugledali signale zrcalom koje im je slao jedriličar. Obavijestili su spasilačke službe o njegovu položaju i nastavili putovanje. Zrakoplov spasilačke službe jedriličaru je dostavio splav za spašavanje i satelitski telefon, a na obalu ga je konačno prevezao policijski brod. Jedriličar je dobro, a odmah po dolasku na obalu navodno je odlučio malo odspavati. Nema sumnje da mu je trebao odmor.

Jedriličar na sigurnom