UPOZORENJE DIPLOMATIMA

Putin: Zapad slabi, spremite se i za najgore

10.07.2012 u 07:39

Bionic
Reading

Utjecaj Zapada u svijetu slabi kao posljedica slabljenja njegova gospodarstva, kazao je ruski predsjednik Vladimir Putin u obraćanju ruskim diplomatima u Moskvi u ponedjeljak, upozorivši ih ipak da budu oprezni i spremni na poteze zapadnih zemalja

U govoru ruskim diplomatima, Putin je osudio jednostrane akcije Zapada u pokušaju rješavanja međunarodnih kriza i naglasio važnost da se takvi problemi rješavaju preko UN-a. Te riječi sugeriraju da će Rusija nastaviti braniti Siriju i njezino nasilno kršenje ustanka protiv režima u Vijeću sigurnosti, dodaju analitičari.

'Unutarnji društevno-ekonomski problemi koji kao posljedica u krize u industrijski razvijenim zemljama postaju sve teži, slabe dominantnu ulogu takozvanog povijesnog Zapada', kazao je Putin.

Diplomatima je poručio da pokušaju utjecati na zbivanja kada su ruski interesi u pitanju. 'Budite spremni na svaki razvoj situacije, čak i na onaj najgori', kazao je.

Putinov govor, čiji je dio prikazan na državnoj televiziji, bio je začinjen oštrom retorikom, a komentari koji su rusku ekonomiju prikazali u mnogo boljem stanju od dugom opterećene eurozone, nisu samo namijenjeni Zapadu nego i prosvjednicima u Rusiji, nezadovoljnima Putinovim povratkom u Kremlj.