IZBORNI TRIK

Putin za doseljenike uvodi ispit ruskog i povijesti

23.01.2012 u 12:53

Bionic
Reading

Ruski premijer Vladimir Putin, koji vodi kampanju za predsjedničke izbore u ožujku, obećao je postroženje useljeničkih pravila i za 2013. najavljuje ispite ruske kulture i jezika za useljenike

'Sljedeće godine treba uvesti ispit ruskog jezika, ruske povijesti, književnosti i osnova naše države i prava za dobivanje produženja dozvole boravka', piše na stranici njegove kampanje za predsjedničke izbore i u listu Nezavisimaja Gazeta.

On je spomenuo i pitanje unutrašnje migracije, tj. kretanja stanovništva iz siromašnih regija Rusije, posebice ruskog muslimanskog Kavkaza prema bogatijim regijama, dok veliki broj Rusa ukazuje na sve veći broj Kavkažana u velikim gradovima.

Putin najavljuje postroženje sustava koji već obvezuje Ruse da na policiji prijave adresu, ako ostaju u nekom gradu dulje od tri mjeseca.

'U brojnim regijama koje su privlačne za doseljenike i u velikim gradovima, sustavi specijalne zaštite su dosegli granice, što izaziva napetosti između domaćih i pridošlica', naglašava Putin. Istaknuo je da misli da treba postrožiti pravila prijave i sankcije za slučajeve kršenja bez zadiranja u pravo građana da izaberu mjesto gdje će živjeti.

Rasizam i ksenofobija se šire Rusijom nakon pada SSSR-a. Stotine tisuća ljudi iz ruskog Kavkaza i središnje Azije žive i rade u velikim ruskim gradovima u bijegu od bijede. Krajem 2010. u Rusiji je zabilježen val nacionalističkih prosvjeda i ksenofobnih napada.