MIHAIL HODORKOVSKI:

'Putin usvojio Staljinovo shvaćanje pravosuđa'

12.04.2011 u 15:13

Bionic
Reading

Nekadašnji milijarder i protivnik ruske vlasti, Mihail Hodorkovski optužuje premijera Vladimira Putina da mu je stalo do nezavisnosti pravosuđa koliko i nekada Staljinu, u intervjuu objavljenom u izvadcima na njegovoj internetskoj stranici u utorak

'Pravnik Putin i bandit Staljin na isti način shvaćaju neovisnost pravosuđa', rekao je Hodorkovski njemačkom dnevniku Die Weltu.

Hodorkovski je u zatvoru od 2003. godine, a ostat će u njemu najmanje do 2017.

'Lopovu je mjesto u zatvoru', javno je izjavio Putin, uoči donošenja presude na drugom suđenju Hodorkovskom u prosincu.

To drugo suđenje brojni su promatrači vidjeli kao nastavak političkog obračuna vlasti i biznismena koji se suprotstavio Kremlju i financirao oporbu. Presudu su kritizirale brojne zapadne zemlje.

'Čitao sam kako je Staljin pisao naredbe - sudi pa strijeljaj. A sada sam čuo kako Putin, prije presude, objašnjava zašto moram ostati u zatvoru. Očito je da je on ipak mnogo humaniji', sarkastično je izjavio Hodorkovski.

Bivši vlasnik naftne kompanije Jukosa i njegov glavni partner Platon Lebedev, od 2003. služili su kaznu od osam godina zatvora zbog prijevare i utaje poreza, a zatim im je na drugom suđenju, uoči isteka prve kazne, ona produljena do 30. prosinca 2017. zbog krađe i pranja novca.