'BACILI NACIONALIZMA UVIJEK PRIJETE'

Putin: Snaga Rusije je u multinacionalnosti!

Bionic
Reading

Ruski premijer Vladimir Putin u četvrtak je u izravnom prijenosu na državnoj televiziji odgovarao na pitanja građana. Već prvo pitanje ticalo se etničkih nereda koji potresaju Moskvu u zadnjih desetak dana. Kasnije se ista tema - očito najaktualnija u današnjoj Rusiji - ponavljala u pitanjima s raznih strana zemlje

'Država mora vršiti svoju funkciju u skladu sa zakonima, tako da se niti Kavkažani, niti građani slavenskih narodnosti ne boje izaći na ulicu. Rusija se otpočetka stvarala kao multikonfesionalna i višenacionalna država. Kod nas je rašireno istočno kršćanstvo, a mnogi teoretičari govore da je ono bliže islamu, negoli katoličanstvu. Ne želim ocjenjivati ispravnost te tvrdnje. No kroz stoljeća koegzistencije kod nas se razvila kultura suživota i zajedničkog djelovanja. Potrebno je pamtiti tu kulturu', kazao je Putin

Tehnički drugi, ali za mnoge i dalje prvi političar Rusije, Putin je više puta ponovio da je snaga Rusije upravo u njenoj višenacionalnosti te da oni koji to poriču stvaraju probleme toj zemlji. No dodao je i da 'bacili radikalizma i nacionalizma uvijek čuče u društvu i jačaju kad istome padne imunitet, kad je slabo' te da problem nije u neodobrenim nacionalističkim mitinzima, nego u slabosti snaga reda koje nisu adekvatno odgovorile na njih.

Međutim, režim i u tom divljanju desnih ekstremista, a još uvijek nije jasno tko ga je organizirao, uspijeva pronaći odgovornost liberalne oporbe koja već godinama protestira protiv Putinovog poretka na gradskim trgovima.

'Naša javnost, uključujući liberalnu, dužna je shvatiti da mora postojati red, da ga je nužno poštovati, jer zato i postoji država. Na adresu organa reda i zakona upućeno je mnogo pravednih kritika, no ni njih se ne smije promatrati jednostrano, jer će inače i liberalna inteligencija morati obrijati svoje bradice, staviti šljemove i izaći na trg', narugao se Putin aludirajući na to da ih država štiti od naci-radikala (iako ih je ta ista država ne jednom tukla i hapsila na njihovim mitinzima).

Čini se da je ruski režim odlučio iskoristiti recentne nerede da bi ojačao svoje pravo na represiju, jer je i Vladislav Surkov, šef administracije Dmitrija Medvedeva, istog dana primijetio da su 'ideju radikalima dali Nesuglasni i ostala ulična oporba' koja već godinama, uglavnom mirno i civilizirano, prosvjeduje protiv režima Putin - Medvedev, odričući mu svaki demokratski legitimitet.