institut za rat

Putin se sprema smijeniti ministra obrane Šojgua?

06.10.2022 u 11:33

Bionic
Reading

Dok Ukrajinci iz dana u dan sve više potiskuju rusku vojsku, kritike u Rusiji na račun djelomične mobilizacije i neuspjeha na terenu ne jenjavaju i vjerojatno će natjerati ruskog predsjednika Vladimira Putina da kao krivca prokaže rusko Ministarstvo obrane (MoD), a posebno ministra obrane Sergeja Šojgua, piše Institut za proučavanje rata u svom posljednjem izvješću

Navode da je Putin dekretom 5. listopada odgodio mobilizaciju za sve studente, uključujući izvanredne i diplomske studente, i ruskim medijima rekao da s obzirom na to da 'Ministarstvo obrane nije pravovremeno promijenilo pravni okvir, na popisu onih koji ne podliježu mobilizaciji trebaju se napraviti prilagodbe'.

'Ta izravna kritika Ministarstva obrane također je implicitna kritika Šojgua, za kojeg se čini da ga Putin namješta da preuzme odgovornost za neuspjehe invazije na Ukrajinu', navodi Institut.

Predsjedajući Odbora za obranu Državne dume, umirovljeni general-pukovnik Andrej Kartapolov, također je kritizirao Ministarstvo obrane na ruskoj državnoj televiziji 5. listopada.

Kartapolov je rekao da svi Rusi znaju da Ministarstvo obrane laže i da moraju prestati s tim, a to je još jedan udarac Šojguu. Jedan ruski vojni bloger ustvrdio je da Kartapolovljevi komentari pokazuju da će Šojgu uskoro biti 'srušen' i 'prepoznat kao glavni krivac' za ruske vojne neuspjehe.

Podsjetio je svoje čitatelje da su rusko Ministarstvo obrane i njegov šef dali 'neprocjenjiv i ogroman doprinos činjenici da smo sada na rubu vojno-političke katastrofe'.

Drugi bloger pak brani Wagnerovog financijera Jevgenija Prigožina i čečenskog šefa Ramzana Kadirova zbog kritiziranja Ministarstva obrane.

  • +3
Vladimir Putin i Sergej Šojgu Izvor: Profimedia / Autor: - / Sputnik / Profimedia

Institut napominje da će Putin vjerojatno odugovlačiti s otpuštanjem Šojgua koliko god bude mogao kako bi imao krivca za vojne neuspjehe te tako dobiti podršku među drugim frakcijama. Dodaju da će Šojguova zamjena morati preuzeti odgovornost za neuspjehe koji se dogode nakon početka njegova mandata.

Ističu da Putin već radi na poboljšanju svoje podrške među nacionalističkim vojnim blogerima i silovicima poput Prigožina i Kadirova. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov 5. listopada rekao je da Prigožin 'u okviru svojih mogućnosti daje velik doprinos' naporima u Rusiji i Ukrajini te je odbio odgovoriti na pitanja vezana uz Prigožinove kritike vladinih dužnosnika.