NAKON REFERENDUMA

Putin priznao Krim kao nezavisnu državu!

17.03.2014 u 20:07

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je potpisao uredbu kojom priznaje ukrajinski poluotok Krim kao nezavisnu državu, piše agencija Reuters

Vijest o ruskom priznanju Krima kao neovisne države prenose sve ruske informativne agencije navodeći Ured za odnose s javnošću iz Kremlja kao izvor.

Uredba objavljena na službenoj stranici Kremlja smatra se prvim korakom prema integraciji Krima u Rusku Federaciju. U odluci, koja stupa na snagu u trenutku objave, pojašnjava se da se moskovsko priznanje Krima temelji na 'volji krimskog naroda'.

Rezultate referenduma Reuters naziva 'sovjetskima' u smislu vrlo visoke podrške režimskom projektu - čak 97 posto. Tako velika podrška odvajanju Krima od Ukrajine dovodi u pitanje vjerodostojnost demokratskog procesa, pogotovo ako se ima na umu da na Krimu živi oko 250 tisuća krimskih Tatara koji su se kroz prošlost opirali ruskom utjecaju (referendum su bojkotirali) te manji postotak etničkih Ukrajinaca.

Putin će se po ovom pitanju obratiti na izvanrednoj sjednici Dume (ruskog parlamenta) u utorak.

Krim nacionalizirao naftne kompanije

Parlament Krima stavio je u vlasništvo republike imovinu Černomornjeftgasa, Ukrtransgasa i Feodosijskog, poduzeća za opskrbu naftnim proizvodima, objavio je AP.

Kako je priopćila press služba Državnog savjeta, odgovarajući dokument o tome je donesen na izvanrednoj plenarnoj sjednici. 'Utvrđeno je da je vlasništvo Republike Krim pokretna i nepokretna imovina javnog dioničkog društva Černomornjeftgas, njegovih kontinentalnih nalazišta i morska ekonomska zona', navodi se u dokumentu koji citira Itar tas.

Isto rješenje je doneseno i za imovinu Ukrtransgasa na Krimu. 'Nacionalizacija tih poduzeća provodi se u cilju osiguravanja ekološke i energetske sigurnosti, stvaranja uvjeta za organizaciju proizvodnje, skladištenja i transporta nafte i plina na teritoriju Krima, snabdijevanja stanovnika poluotoka energetskim resursima i osnovnim životnim potrebama', navedeno je u obrazloženju.

Prvi potpredsjednik vlade Krima Rustam Temirgalijev prošli je tjedan rekao da vlasti Krima planiraju nacionalizirati Černomornjeftgas, željezničku prugu i odjel sanatorija Ukrajine na teritoriju poluotoka.

Uskoro opširnije...

321570,321590,321647,321651