MARGINE SUMMITA G20

Putin 'otkantao' Obamu, crni oblaci nad Sirijom

19.06.2012 u 10:03

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama i njegov ruski kolega Vladimir Putin tijekom susreta na marginama summita G20 u meksičkom Los Cabosu zajednički su pozvali na okončanje nasilja u Siriji, ali njihov susret nije rezultirao dogovorom o konkretnom načinu rješenja sirijske krize

Obama je tražio od Putina da uvjeri sirijskog predsjednika Bašara al-Asada da se odrekne vlasti i napusti zemlju, ali od ruskog predsjednika nije uspio osigurati podršku za promjenu režima u Siriji.

U zajedničkoj izjavi nakon sastanka stoji samo da bi sirijski narod trebao neovisno i na demokratski način odlučivati o vlastitoj budućnosti, no izostao je usuglašeni poziv al-Asadu da siđe s vlasti.

Odnosi između SAD-a i Rusije zahladili su u posljednjih nekoliko mjeseci zbog niza pitanja, uključujući Siriju i zabrinutost Moskve zbog proturaketnog štita u Europi.

Bijela kuća javno je izrazila frustriranost Rusijom zbog podrške Siriji, hladnoratovskom savezniku, te blokade oštrijih akcija i sanacija Ujedinjenih naroda protiv sirijske vlade.

Nakon susreta u Los Cabosu, situacija se nije znatnije izmijenila: Obama je razgovor ocijenio 'iskrenim i otvorenim', što u diplomatskom rječniku znači da postoje nesporazumi. Ni govor tijela dvojice predsjednika nije signalizirao približavanje u stavovima - u kratkom susretu s novinarima, gotovo da nije bilo osmijeha, kao ni gledanja u oči sugovornika.

Sirijskog predsjednika al-Asada nisu poimence spomenuli ni u obraćanju novinarima, ni u zajedničkoj službenoj izjavi, čime je izbjegnuto podsjećanje na stav Washingtona da on mora sići s vlasti. Nije bilo ni spomena o sankcijama, ni o većem embargu na oružje.

Bez Putinove podrške, gotovo da nema šanse za pokretanje UN-ove akcije, jer Rusije može koristiti veto u Vijeću sigurnosti da blokira bilo kakav potez.

Osjećaj da je Putin zapravo izašao kao pobjednik sa susreta s Obamom naglasio je i jedan ruski diplomat, koji je na pitanje je li razgovor dvojice državnika bio važan za Ruse odgovorio: 'Da, čak i više nego za Amerikance.'

Putin je cementirao vlast na nedavnim izborima u Rusiji, a Obamu tek čeka pokušaj reizbora. Sirija još uvijek nije predizborna tema, no ako se na TV ekranima nastavi prikazivati nasilje u toj zemlji, vrlo lako bi to mogla postati.

John McCain, republikanski senator i predsjednički kandidat iz 2008., ovako je komentirao zajedničku izjavu: 'Mislim da je to ona vrsta izjave koju obično čujete kada nije postignut konkretan dogovor.'

McCain se u ponedjeljak založio za američku intervenciju u Siriji i naoružanje pobunjenika. Bijela kuća nadala se da će Putin pomoći u mirnom uklanjanju al-Asada s vlasti te zasad ne pokazuje odlučnost za vojnom intervencijom poput prošlogodišnje u Libiji.