ruska invazija na ukrajinu

Putin optužio Kijev da nije zgrabio mogućnost za pregovore u Minsku; spominju se i posrednici

27.02.2022 u 14:17

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je u nedjelju Kijev da nije "zgrabio mogućnost" za pregovore u Minsku, Kijevu neprihvatljivoj lokaciji jer je Bjelorusija saveznik Rusiji u invaziji na Ukrajinu, a kao posrednici se spominju Izrael te bivša njemačka kancelarka

"Rusko izaslanstvo je na području bjeloruskoga grada Gomela i spremno za razgovore s predstavnicima Kijeva, a oni pokazujući nedosljednost nisu zgrabili do sada tu mogućnost", izjavio je Putin u telefonskim razgovoru s izraelskim premijerom Naftalijem Bennettom, objavio je Kremlj.

U priopćenju se navodi da je Bennett "predložio da Izrael posreduje u pregovorima o prekidu vatre", piše Reuters.

Njemačka novinska agencija dpa prenosi prijedlog bivšeg talijanskog premijera Mattea Renzija da bivša njemačka kancelarka Angelu Merkel posreduje u sukobu.

Merkel (67), jedna je od tek nekoliko osoba doraslih za pregovore s ruskim predsjednikom Putinom, rekao je Renzi za dnevni list La Stampu.

"Ona je jedina sposobna razgovarati u Moskvi, Washingtonu i svim prijestolnicama i nju će se slušati", smatra Renzi te pita "Želimo li da ona bude u mirovni dok se svijet raspada?".

Harkiv Izvor: Profimedia / Autor: Sergey BOBOK / AFP / Profimedia

Merkel, koja govori ruski, često se sastajala s Putinom u 16 godina koliko je bila kancelarka Njemačke.

Moskva je još u petak inzistirala da se pregovori vode u Bjelorusiji pri čemu je pozivala ukrajinsku vojsku da počini vojni udar i svrgne vladu u Kijevu koju je nazvao "klikom ovisnika i neonacista".

Predsjednik Zelenskij je na svom kanalu Telegram napisao da je razgovarao s bjeloruskim čelnikom Aleksandrom Lukašenkom, saveznikom Rusije pošto je ranije u nedjelju Kijev odbacio ruski prijedlog da se pregovori o prekidu vatre vode u Bjelorusiji koja je dopustila ruskoj vojsci da s njezina teritorija napada Ukrajinu.

O sadržaju razgovora Zelenskij nije ništa otkrio.

Ukrajinski vojnici odmaraju se na položaju u blizini Kijeva Izvor: EPA / Autor: ALISA YAKUBOVYCH

Ranije u nedjelju ukrajinski predsjednik je ostavio otvorenom mogućnost za pregovore u "bilo kojem drugom gradu" izvan Bjelorusije.

"Varšava, Bratislava, Budimpešta, Istanbul, Bakuu. Predložili smo im. I bilo koji drugi grad bi nam odgovarao, sve dok na nas ne budu ispaljene rakete s njihovog teritorija", rekao je Zelenskij u video poruci stavljenoj online.

Obraćajući se Bjelorusima, Zelenskij je poručio: "Da s vašeg teritorija nije bilo ofenzivnih akcija, moglo se razgovarati u Minsku".