REVIDIRANJE SPORAZUMA

Putin nepopustljiv u razgovorima s Ukrajinom o plinu

12.07.2012 u 23:18

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin odbio je u četvrtak sniziti cijene plina za Ukrajinu na sastanku za koji se Kijev nadao da će riješiti otvorena pitanja u energetici između dvije zemlje

Ukrajina, koja je jako ovisna o uvozu plina iz Rusije, već dugo želi revidirati sporazum o plinu s Moskvom iz 2009., za koji smatra da je odredio previsoku cijenu tog energenta. Razgovori predsjednika Viktora Janukoviča s Putnom, kao i s njegovim prethodnikom Dmitrijem Medvedevom, nisu rezultirali iskorakom u tom pitanju.

'Postoje pitanja u kojima nismo postigli dogovor, ali ćemo tome težiti', rekao je Putin novinarima nakon razgovora na Jalti, odgovarajući na pitanje o problemu s plinom. Moskva ustraje na tome da Ukrajina, kako bi dobila povoljnije cijene, ili dopusti ruskom energetskom koncernu Gazpromu da preuzme plinovode kojima se ruski plin transportira u Europu ili da se pridruži carinskoj uniji koju je Rusija stvorila nakon propasti SSSR-a.

Ukrajina plinovode smatra svojom strateškom imovinom i dosad je odbijala oba ruska zahtjeva. Visoke cijene plina, međutim, predstavljaju veliko oterećenje za državni proračun i gospodarstvo i jedan su od glavnih problema Janukovičeve vlade uoči parlamentarnih izbora koji će se održati u listopadu.

U četvrtak je Janukovič rekao da Ukrajina još uvijek razmatra mogućnost pristupanja carinskoj uniji s Moskvom. 'Ne kažemo 'Ne'; iscrpno i ozbiljno razmatramo te integracijske procese', rekao je ukrajinski predsjednik.