'STRANI AGENTI'

Putin ne odustaje od zakona o aktivistima

10.07.2012 u 22:31

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin u utorak je odbacio pozive da odgodi donošenje zakona koji bi aktivističke skupine financirane iz inozemstva primorao da se registriraju kao 'strani agenti' što je po ocjenama oporbe usmjereno na suzbijanje prosvjeda

Donji dom ruskog parlamenta u petak je prihvatio nacrt zakona nakon što je Putinova stranka Ujedinjena Rusija rekla kako je to potrebno da se osigura transparentnost iz inozemstva financiranih nevladinih organizacija (NVO). Čelnik Putinovog savjeta za ljudska prava rekao je da bi zakon mogao biti preširoko primijenjen te da želi da se njegovo usvajanje zaustavi ili odgodi dok se ne preispita njegov pravni jezik.

Agencija Interfax je, međutim, prenijela Putinovu izjavu aktivistima za ljudska prava kako 'nije siguran da bi stalnim odgađanjem došli do savršene pravne jasnoće'. Zakon bi pooštrio nadzor nad NVO-ima koji dobivaju stranu financijsku pomoć primoravajući ih da podnose izvješća o njihovim aktivnostima dva puta godišnje. NVO-i su također zabrinuti zbog izraza 'strani agenti' koji zvuči neprijateljski i podsjeća na razdoblje Hladnog rata.

Očekuje se da zakon prođe drugo čitanje u Dumi u petak i, ako se usvoji, da ga gornji dom razmotri 18. srpnja.