kupovina glasača

Putin nagradio policajce i vojnike uoči parlamentarnih izbora

31.08.2021 u 13:27

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je u utorak da se vojnicima i redarstvenicima isplati novčana nagrada, tjedan dana nakon isplate pomoći umirovljenicima, a obje isplate događaju se nepunih mjesec dana do važnih parlamentarnih izbora

Ove skupine stanovništva pripadaju tradicionalnom biračkom tijelu Ujedinjene Rusije, stranke na vlasti kojoj pada popularnost zbog pada životnog standarda nakon 2014., uz rast inflacije zadnjih mjeseci.

Svi vojnici i redarstvenici primit će u rujnu nagradu u iznosu od 15.000 rubalja (170 eura), u skladu s izvršnim uredbama koje je Kremlj donio nakon prošlotjedne najave predsjednika u tome smislu u prigodi kongresa stranke Ujedinjene Rusije.

Tada je najavio i jednokratnu pomoć umirovljenicima od 10.000 rubalja (110 eura).

Premda broj korisnika pomoći nije objavljen, procjenjuje se da Rusija ima oko 42 milijuna umirovljenika i gotovo 1,7 milijuna policajaca, vojnika i nacionalnih stražara.

Andrej Makarov, predsjednik donjeg doma ruskog parlamenta zadužen za proračun rekao je, kako prenosi novinska agencija Interfaks, da će ova mjera stajati državni proračun više od 500 milijarda rubalja ili 5,77 milijarda eura.

Zbog gospodarske stagnacije i korupcijskih afera Ujedinjena Rusija sada ima 27,3 posto potpore javnosti, objavio je institut za istraživanje javnog mišljenja Vciom blizak vlasti. Taj postotak se uvelike razlikuje od 62,2 posto potpore Putinu.

Kritičari Kremlja koji bi mogli iskoristiti nezadovoljstvo javnosti izloženi su napadima vlasti s približavanjem izbora.

Vlasti su se obračunale s pokretom zatvorenog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog čiju su organizaciju proglasile "ekstremističkom" i zatvorila mu mrežne stranice. Mnogi njezini članovi su izbačeni s izbora ili su morali otići iz zemlje.

Više neovisnih glasila i nevladina organizacija "Golos" ("Glas") zadužena za praćenje izbora, nedavno su proglašeni "stranim agenturama", što im ozbiljno otežava rad.