NOVO STANJE NA BLISKOM ISTOKU

Putin mora graditi odnose sa 'šefom terorista'

26.06.2012 u 13:55

Bionic
Reading

Predsjednik Rusije Vladimir Putin našao se u Jeruzalemu pred nesvakidašnjim izazovom. Njegova bliskoistočna turneja, koja upravo traje, koincidira s izborima za predsjednika Egipta na kojima je slavio Mohamed Morsi iz Muslimanskog bratstva. Taj pokret ruski je Vrhovni sud svojedobno proglasio terorističkom organizacijom

Morsi je, doduše, najavio svoj izlazak iz Muslimanskog bratstva nakon pobjede, ali još se ne zna kako će se prema njemu postaviti Putin. Kremlj se oglasio tek šturim diplomatskim priopćenjem u kojem se 'čelnik ruske države nada konstruktivnoj suradnji s novim egipatskim vodstvom u razvoju rusko-egipatskih odnosa te očuvanju mira i stabilnosti na Bliskom istoku'.

Tek treba vidjeti koliko potencijala imaju te protokolarne riječi jer Muslimansko bratstvo u teškom građanskom ratu u Siriji podržava pobunjenike - kao i zapadne sile - dok je Rusija glavno uporište službenog Damaska u međunarodnoj zajednici i višedesetljetni dostavljač oružja vladajućoj dinastiji Al Asad.

Za razliku od svrgnutog Hosnija Mubaraka, koji je dio mladosti proveo u Sovjetskom Savezu obučavajući se za vojnog pilota, Morsi se u doba Hladnog rata školovao u SAD-u pa mu dvoje djece koja su rođena u Kaliforniji ima američko državljanstvo.

Rusija pak ne samo da ima problema s uvozom radikalnog islama i terorizma u svoje kavkaske regije (što se širi i na druge njene krajeve, posebno Moskvu), nego je tijekom još svježih događanja nazvanih 'Arapsko proljeće' često spominjana kao jedan od autoritarnih režima kojem potencijalno prijete tzv. facebook revolucije.

Ruski Vrhovni sud proglasio je Muslimansko bratstvo terorističkom organizacijom još 2003. godine, i to upravo zbog optužbi da sudjeluje u regrutaciji radikalnih islamista koji završavaju u Dagestanu, Ingušetiji, Čečeniji i drugim republikama ruskog Sjevernog Kavkaza.

Analitičari koje citira Moscow Times drže, doduše, da Putin ne mora nužno ući u netaktičan sukob s Morsijem jer on trenutno ima mnogo manje ovlasti od zasad nestabiliziranog parlamenta - poziciju koja je 'slična onoj kraljice u Velikoj Britaniji'. No istovremeno će ruski čelnik morati uvjeriti vodstvo Izraela, u kojem se trenutno nalazi, da neće pogodovati procesima koji će tu zemlju (u kojoj, između ostalog, živi 900 tisuća Židova iz bivšeg SSSR-a) dovesti u sendvič između dva neprijateljski raspoložena afroazijska diva kakvi su Egipat i Iran. Morsi je pak već najavio da će preispitati mirovni sporazum s Izraelom iz 1979. godine.