ukaz predsjednika

Putin će proglasiti 10 neradnih dana u svibnju radi borbe protiv covida-19

23.04.2021 u 14:26

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin kazao je u petak da će u svibnju deset dana biti neradni u cilju borbe protiv pandemije koronavirusa, koja se po službenim podacima polako smiruje

"Ako mislite da je to potrebno, danas ću potpisati ukaz" o tim neradnim danima, rekao je u televizijskoj debati, odgovarajući na pitanje šefice ruske agencije za zdravlje koja smatra da bi to omogućilo stabiliziranje pandemije.

Neradni dani trajali bi od 1. do 10. svibnja.

Po direktorici ruske agencije za zdravlje Rospotrebnadzor, Ani Popovoj, pandemija u Rusiji popušta, no zadnjih tjedana nešto sporije.

"Praktički stagniramo i u određenom broju regija postoji tendencija koja ukazuje da bi se situacija mogla zakomplicirati", dodala je.

Po njezinu mišljenju, deset neradnih dana smanjilo bi kretanje građana i time i širenje virusa.

Putin je u srijedu rekao da planira postići kolektivni imunitet u zemlji na jesen, pozdravivši u svojem velikom godišnjem govoru znanstveni "proboj" svoje zemlje u razvoju triju cjepiva protiv covida-19.

No cijepljenje sporo napreduje jer su Rusi puni nepovjerenja u cjepiva.

Podaci o smrtnosti od covida-19 u Rusiji jako se razlikuju ovisno o izvoru.

Vlada je u petak priznala 107.501 smrtnih slučajeva, a agencija za statistiku Rosstat je objavila da je do kraja veljače bilo najmanje 224.000 umrlih.