'Večeras me bilo sram što sam Hrvat'

Pusta Slavonija postala vijest švedske državne televizije: Evo što kažu o iseljavanju iz Hrvatske

23.05.2019 u 19:05

Bionic
Reading

Na Facebooku je osvanula snimka švedske državne televizije SVT1 o iseljavanju iz Hrvatske. Švedski reporteri posjetili su Ilok, snimili puste ulice i razgovarali s građanima. 'Nedostaju mi ljudi, voljela bih da su tu. Kada tu nema života, naravno da idu tamo gdje je bolje', rekla im je Nada iz Iloka

Demograf s Instituta 'Ivo Pilar' u Vukovaru Dražen Živić rekao je u utorak u Đakovu kako je u Slavoniji, po podatcima iz 2017., na 100 umrlih bilo 60 rođenih, da je od 2011. do 2017. taj dio Hrvatske izgubio 105.000 stanovnika, a za očekivati je kako će do polovice stoljeća imati više od trećine starijih od 64 godine, a udio mladih past će na 10 do 15 posto.

O ovaj hrvatski problem prepoznali su i na švedskoj državnoj televiziji koja je reportere poslala u Ilok. 'Ne bih htio pričati. Ali nema ovdje industrije, nema života, nema tu posla. Dva susjeda su otišla. Jedni su u Njemačkoj, a jedni su u Slovačkoj', rekao je jedan građanin Iloka.

'Najgore mi je što sam sama. Muž je umro, djeca su se razišla, možete misliti kako je to kada je čovjek sam'. Kazala je Danica.

Prilog je prije deset dana na Facebook stavio Petar Petrović, iseljenik koji živi u Švedskoj.

'Večeras me bilo sram što sam Hrvat. Šveđani prikazali jad i bijedu hrvatskog naroda. Večeras na vijestima ŠVEDSKA DRŽAVNA TELEVIZIJA TV1: Pola milijuna Hrvata napustilo Hrvatsku zbog siromaštva/nezaposlenosti. Napomenuli su da je ovo daleko od one lijepe obale koju turisti posjećuju. Kaže se da su oduvik ljudi hodili u pečalbu, ali vraćali su se za razliku kad se danas iseljavaju cijele familije. Dok Europa ima problema s doseljavanjem, Hrvatska ima problema s odseljavanjem', napisao je.

  • +2
Iseljavanje Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL