UKIDANJE KONZULATA

Pusić vraća kući loše veleposlanike

07.03.2012 u 15:16

Bionic
Reading

Vesna Pusić, ministrica vanjskih i europskih poslova, najavila je u srijedu racionalizaciju hrvatske diplomatske mreže. Prvi na udaru zatvaranja naći će se pojedini generalni konzulati, a povući će se i veleposlanici koji Hrvatsku u svijetu ne predstavljaju kvalitetno

'Smatramo da je glavni kriterij za veleposlanike meritokratski, drugim riječima – kvaliteta. Sve koji nisu dovoljno kvalitetni treba povući, a oni za koje procjenjujemo da jesu dovoljno kvalitetni da predstavljaju Hrvatsku moraju imati punu suradnju i punu uslugu od strane Ministarstva. Oni moraju biti ti koji u punom smislu riječi predstavljaju Hrvatsku, te su tako tretirani ne samo u tim zemljama nego i u svojoj vlastitoj zemlji i u svojoj kući. I tako će biti', rekla je Vesna Pusić na konferenciji za novinare u povodu otvaranja trodnevne konferencije na kojoj sudjeluje 46 bilateralnih i šesetero multilateralnih veleposlanika RH u svijetu.

Konferencija u Zagrebu, gdje se sudionicima u srijedu obratio i predsjednik Ivo Josipović, prvo je takvo okupljanje hrvatskih veleposlanika, organizirano s ciljem da oni koji promiču hrvatske političke i gospodarske interese u svijetu imaju vrlo jasnu sliku što to jest, rekla je Vesna Pusić.

Veleposlanici će, najavila je šefica diplomacije, imati priliku sudjelovati u raspravi o tri ključne teme: vanjskopolitičkim i gospodarskim ciljevima RH te kulturi u službi diplomacije. Cilj veleposlaničke konferencije je i novo utvrđivanje uloge hrvatskih veleposlanika u svijetu, pri čemu je kvaliteta glavni kriterij.

Zbogom gospodarskim atašeima

Pusić je rekla da je zatvaranje veleposlanstva politički osjetljivo pitanje te će se privremeno ili trajno zatvoriti neki generalni konzulati, prvenstveno oni koji su koncentrirani na manjem području.

Do ulaska Hrvatske u EU neće se razmišljati o korištenju zajedničkih prostora za veleposlanstva s drugim državama, no predložit će se uvođenje mehanizma tzv. putujućih veleposlanika koji bi u dosad zanemarene dijelove svijeta, poput subsaharske Afrike i nekih dijelova Azije, povremeno putovali iz Zagreba. Takva diplomatska praksa uspješno djeluje u svijetu, primjerice u Švedskoj.

Ministrica vanjskih i europskih poslova najavila je i ukidanje funkcije tzv. gospodarskih atašea koje je uvela bivša HDZ-ova vlada, nakon što im isteknu ugovori, jer taj posao mogu raditi veleposlanici koji će uskoro dobiti jedinstveni portfolio sa svim relevantnim podacima za potencijalne ulagače.

RH kao partner SAD-a

Vesna Pusić potvrdila je da će 21. ožujka u Washingtonu održatibilateralni sastanak s američkom državnom tajnicom Hillary Clinton.Upitana ima li pomaka oko viznog režima, rekla je da to ovisi o stavuameričkog Kongresa, koji razmatra dodatne kriterije za ukidanje viza.Ključna tema sastanka s Hillary Clinton bit će pak situacija u regiji, sobzirom da 'SAD gledaju na Hrvatsku kao na potencijalnog partnera'.'Naravno, na nama je da se tako i postavimo, odnosno da imamo i nekefaktične prijedloge i rješenja vezane za zemlje u regiji i mogućnostnjihovih europskih reformi', rekla je Pusić, kojoj je neobično drago ishvaća kao priznanje Hrvatskoj to što se bilateralni susret uWashingtonu održava u manje od tri mjeseca nakon formiranja hrvatske Vlade.

'Nije problem u tome da veleposlanici ne znaju predstavljati hrvatsko gospodarstvo, nego to što mi moramo imati gospodarstvo koje bi oni mogli predstavljati', rekla je Pusić.

Ivo Josipović
izrazio je zadovoljstvo održavanjem skupa na kojemu veleposlanici imaju priliku čuti što je to hrvatska vanjska politika u kojoj Vlada, ministarstvo i ministrica s jedne strane, te predsjednik s druge strane, sukreiraju vanjsku politiku. Josipović je pritom napomenuo da je vanjska politika usuglašena u svim globalnim, strateškim ciljevima, kao i u detaljima.

'Mislim da je to dobra platforma i da u okviru našeg diplomatskog korpusa imamo dovoljno dobrih, kvalitetnih ljudi koji će tu politiku provesti u djelo', rekao je Josipović, dodajući da se mora sagledati što je hrvatska budućnost na međunarodnoj sceni.

'Kao mlada zemlja koja tek formira sve svoje vrijednosti, Hrvatska je u poziciji da napravi važan zaokret i da iz statusa male zemlje, kako to kaže teorija međunarodnih odnosa, prijeđe u status male, prijateljske, dobronamjerne sile. To znači da će Hrvatska sve više biti u prilici aktivno modelirati svoju poziciju i izboriti se za svoje interese', rekao je Josipović.

Pritom, uz dva velika područja interesa – Europsku uniju i jugoistočnu Europu - Hrvatska svoje interese može širiti i na treće zemlje, poput Rusije, azijskih i južnoameričkih zemalja.

'Nova, europska pozicija Hrvatske to omogućuje. Pozicija Hrvatske koja koristi europske mehanizme, koja koristi svoju afirmativnu, suradničku poziciju i poziciju aktivnog ostvarivanja vanjskopolitičkih ciljeva i u regiji, omogućava da Hrvatska za mnoge zemlje bude jedna od ulaznica za Europu. Upravo na ostvarenju takve ambiciozne vanjskopolitičke pozicije, Hrvatska mora biti ambiciozna i prodorna zemlja, a diplomatska mreža može učiniti jako puno', zaključio je Josipović, dodajući da ministrica vanjskih i europskih poslova i Vlada imaju njegovu punu podršku.