PRVI SUSRET

Pusić uvjerena da će s Mrkićem dobro surađivati

24.09.2012 u 23:24

Bionic
Reading

Ministrica vanjskih i Europskih poslova Hrvatske Vesna Pusić susrela se u ponedjeljak na marginama Opće skupštine Ujedinjenih naroda, koja s općom raspravom počinje sutra, sa srbijanskim šefom diplomacije Ivanom Mrkićem

Na današnjem sastanku Mrkić su identificirane tri skupine tema za koje obje strane smatraju da su zanimljive i važne.

Prva se skupina tako tiče tema zaostalih iz prošlosti, odnosno otvorenih pitanja koja postoje između dvije zemlje temeljem ratova iz devedesetih, rekla je Pusić i dodala da će se tu angažirati ne bi li se pronašli načini kako da se ta pitanja sustavno rješavaju.

Razgovaralo se i o gospodarskoj suradnji trenutku kada Hrvatska prvog srpnja 2013. godine uđe u Europsku uniju i istodobno izađe iz CEFTA-e, odnosno Srednjoeuropskog sporazuma o slobodnoj trgovini. Kako je rekla ministrica Pusić, i u Srbiji i u Hrvatskoj je u interesu što liberalniji režim i što lakša gospodarska suradnja.

Treća se skupina tema tiče zajedničke europske budućnosti i potrebe preuzimanja odgovornosti za stabiliziranje regije, a hrvatska je ministrica vanjskih poslova rekla da tu postoji i mogućnost suradnje u prekograničnim projektima koji pridonose poboljšanju kvalitete života s obje strane granice.

Ivan Mrkić je na to dodao kako smatra da će u budućnosti sve što se tiče odnosa Zagreba i Beograda biti dogovarano konkretno. Postoje otvorena pitanja iz prošlosti, ali imamo i puno toga što nas čeka u budućnosti pa ćemo zbog toga redovito surađivati, zaključio je Mrkić.

Kako je nakon sastanka izjavila Pusić, ovo je bila prigoda da se prvi put susretnu na ovim funkcijama jer su se ranije već čuli telefonski. 'Moj je osjećaj da ćemo moći dobro surađivati', ocijenila je ona, a upitana je li bilo riječi o međusobnom povlačenju tužbi za genocid pred Međunarodnim sudom odgovorila je da se o tome danas nije razgovaralo.

'To je tema koja dolazi na dnevni red kada se počne surađivati na rješavanju otvorenih pitanja i sigurna sam da ćemo o tome moći razgovarati na racionalan način', rekla je Pusić. Srbijanski je ministar vanjskih poslova Ivan Mrkić pak rekao da ima vremena za razgovor o tužbama. 'Gledat ćemo da interesi obiju država budu ravnopravno zastupljeni i onako kako to dolikuje problemu', istaknuo je Mrkić.